Eşref Gani neden Dubai'yi seçti?

Eşref Gani neden Dubai'yi seçti?

Yanında milyonlarca dolar ile Dubai'ye kaçtığı iddia edilen Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani neden Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Son yıllarda agresif bir dış politika izleyen BAE tarafından geçmiş yıllarda da pek çok kişiye siyasi sığınma hakkı verilmişti.

2021.08.24 10:40 - Son Güncellenme: 2021.08.24 10:50 - Dünya
A
Eşref Gani neden Dubai'yi seçti?

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Dubai'ye kaçması gözleri bu noktaya çevirdi. Bileşik Arap Emirlikleri'nin en gözde şehirlerinden olan Dubai son yıllarda siyasi sığınma arayan yüksek profilli siyasetçilerin ortak noktası oldu.

Gani'nin ailesinin bir kısmı ile birlikte Dubai'nin yolunu tuttu, bu yolculukta yanında 169 milyon dolar nakit para götürdüğü iddia edildi. Gani bu iddiaları reddetti.

Eşraf Gani, Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaçtıktan sonra yaptığı açıklamada sürgünde kalmaya niyeti olmadığını ülkesine geri dönmek için görüşmeler yaptığını aynı zamanda Taliban ile hükümet güçleri arasında yeni kurulacak hükümet için yapılan görüşmeleri desteklediğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi 'insani gerekçeler' ile Gani'nin ülkelerine gelme istediğini kabul ettiklerini söyledi.

Dünyanın en uzun binası Burj Khalifa, Dubai'de bulunuyor. Fotoğraf: iStock

600'DEN FAZLA BAŞVURU

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Abu Dhabi temsilcisi Toby Harward 2017 yılında yaptığı bir açıklamada BAE'ye en fazla Suriye ve Irak'tan siyasi sığınma isteği geldiğini söylemişti. Bu ülkeleri Filistin, Afganistan ve Sudan izliyormuş. Söz konusu yılda 600'den fazla insan ülkeye sığınma başvurusu yapmıştı.

BAE'nin Washington Büyükelçiliği'nin verdiği rakamlara göre ülkede 9.7 milyonluk nüfusu olan ülkede şu an 242 bin Suriyeli bulunuyor. Bu kişilerin yaklaşık 100 bini iç savaştan sonra ülkeye alınmış. Fakat farklı kaynaklar başta Türkiye olmak üzere Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'ın aksine Körfez ülkelerinin ya hiç mülteci kabul etmediğini veya çok sembolik olarak kabul ettiklerini ifade ediyor.

Örneğin Suudi Arabistan 2015 yılında yaptığı bir resmi açıklamada iç savaştan bu yana 2.5 milyon Suriyeliyi ülkesine kabul ettiğini açıklamıştı. Körfez ülkeleri 1951 yılında yürürlüğe giren Uluslararası Mülteci Sözleşmesi'ni imzalamadıkları için ülkelerinde ne kadar mülteci tuttukları Birleşmiş Milletler tarafından hesaplanamıyor.

DIŞ POLİTİKASINI NASIL ETKİLEYCEK?

Tabi Gani'yi ülkede tutmak Birleşik Arap Emirlikleri'nin dış politikada manevra alanını da yerine göre genişletecek yerine göre de daraltacak bir mesele. Haberglobal.com.tr'ye konuşan dış politika uzmanları Afganistan'da yeni kurulacak düzeni finanse edecek ülkeler arasında Körfez ülkelerinin de olabileceğine işaret ediyor.

Gani, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeyken kızı Mariam ise New York Brooklyn'de yaşam sürmekte. Mariam, Afgan kadınları için sosyal medyada sık sık paylaşımlarda bulunsa da halk tarafından rahat bir yaşam sürmesi ve ülke gerçeklerinden uzak yaşamasından ötürü eleştiriliyor.

KİMLER DUBAİ'DE?

Orta Doğu politikasında düzen karşıtı her yapılanmaya karşı olarak kendini konumlandıran Dubai'ye son yıllarda pek çok üst düzey devlet görevlisi gitti. Bunlardan bazılarını anımsayalım...

2001-2008 yılları arasında Pakistan'ın Devlet Başkanı olan Pervez Müşerref ülkesinde 'vatan hainliği' sebebiyle suçlandığı için uçuş yasağı konmuştu. Müşerref 2016'da tıbbi gerekçelerle ülkesinden ayrılmak için yetkili makamlardan izin aldı. Bunun ardından Dubai'ye geçen Müşerref şu an dünyanın en uzun binasi Burj Khalifa manzaralı bir dairede oturuyor.

Pakistan'ın eski devlet başkanı Pervez Müşerref. Fotoğraf: Reuters

Thaksin Shinawatra 2002 yılında Tayland'ın lideri olarak seçildi. 2008 yılında hakkında süren yolsuzluk davası sebebiyle önce Londra'ya kaçtı ardından Dubai'ye geçti.

Eski İspanya Kralı Juan Carlos 2014 yılında ülkesi ekonomik krizde iken metresi ile birlikte Afrika turuna çıktığı için ve hakkında rüşvet iddialarından dolayı tahttan çekilmişti. Carlos geçen yıl ülkesinde hakkında görülen yolsuzluk davaları sonuçlanmadan soluğu Abu Dhabi'e aldı. Carlos önce geceliği 15 bin dolar olan Emirates Palace Otel'de kalırken daha sonra Zaya Nurai Adası'ndaki bir villaya taşındı. El Pais gazetesine göre villada yedi yatak odası, yüzme havuzu ve özel plaj bulunuyor.

Filistinli politikacı Muhammed Dahlan ülkesinde 2011 yılında hapis cezasına çarptırılmış ve ardından soluğu Abu Dhabi'de almıştı. Dahlan kısa sürede veliaht prensi bin Zayed'in danışmanı oldu. 2015 yılında Sırbistan vatandaşlığı alan Muhammed Dahlan'ın Abu Dhabi'de yaşadığı bildiriliyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.08.24 10:40 - Son Güncellenme: 2021.08.24 10:50 - Şeyma Nur Sezgin
A