Esnaftan sonra sanayiciye de müjde!

Esnaftan sonra sanayiciye de müjde!

Esnafın Halkbank'tan kullanacağı kredi faizinin yüzde 4'e düşmesinin ardından bir neşter de ticari kredilere atılıyor. Hazırlanan paketle KOBİ'ler başta olmak üzere şirketlerin yatırım ve işletme kredilerinin maliyetleri düşürülecek.

2013.05.02 09:19 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:22 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Esnaftan sonra sanayiciye de müjde!


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın esnafı 1 Mayıs'ta bayram ettiren kredi faizi müjdesinin ardından gözler sanayicinin kullandığı kredilere çevrildi. Halkbank'ın esnafa verdiği kredilerde faiz oranının yüzde 4'e düşmesiyle birlikte yüzde 11'lerde seyreden ticari kredilerdeki faizin de aşağı çekilmesi bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Bu konuda BDDK ile Merkez Bankası çalışıyor" diye ay başında müjdesini verdiği ticari kredilerde maliyetlerin düşürülmesine yönelik kurumların çalışmasının sonuna gelindiği belirtiliyor. Çalışmaya göre ticari kredilerdeki faize 3 koldan darbe vurulacak.

Üç kurum ortak çalışıyor

İndirim paketini, Merkez Bankası, BDDK ve Maliye Bakanlığı ortaklaşa hazırlıyor. Paketin, önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Özellikle KOBİ'lerin banka kredilerine daha kolay ulaşmasını hedefleyen pakette, ticari kredilerin maliyetinin düşürülmesi için, üç silah kullanılması öngörülüyor. Buna göre pakette ticari kredi maliyetlerinin düşürülmesi için, krediler üzerindeki BSMV'nin, yüzde 5'ten yüzde 2-3'e çekilmesi, zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi ve krediye ulaşmakta zorluk çeken KOBİ'lere teminat konusunda destek olunması yer alıyor. Düzenlemeyle ilgili son kararı Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda verecek.

Kredi faizlerini düşürecek paketin ana hatları

- Bankalar, büyük müşterilerine yüzde 7-8'ler düzeyinde faizle kredi satarken, KOBİ'lere ise yüzde 15-16 faizle kredi kullandırıyor. Paket ile, KOBİ'lerin yatırım ve işletme için kullanacağı kredilerin, vergisi ve zorunlu karşılıkları düşürülecek.

- Yine birçok KOBİ'nin teminat sıkıntısı nedeniyle, kredilere kolay ulaşamadığı tespit edildi. Bu sıkıntı ise, Kredi Garanti Fonu'nun etkinleştirilmesi ile çözülecek.

- Ek yatırımlarda kullanılacak banka kredilerinin faiz yükünün bir kısmı, çeşitli enstrümanlarla dolaylı olarak devlet tarafından karşılanacak.

- Bireysel kredilerle ticari krediler arasında maliyet makası oluşturulacak. Lüks tüketim için kullanılan krediler, cazip olmaktan çıkarılacak.

İhtiyaç kredilerine dolaylı fren

Ekonomi yönetimi, cari işlemler açığının yükselmemesi için lüks tüketim için kullanılan kredilere dolaylı olarak fren getirmeyi de planlıyor. Bu karar doğrultusunda, taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerindeki vergi ve diğer kalemlerde bir artışa gidilmeyecek. Ancak mortgage ve özellikle lüks araç kredilerinin kriterleri yeniden düzenlenecek. 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.05.02 09:19 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:22 - HABER MERKEZİ
A