ESNAFIN DERDİ SAHTE PARA!

ESNAFIN DERDİ SAHTE PARA!

Bursa'da piyasada dolaşan sahte para esnafın canını yakıyor. Esnafın, fark etmeden müşteriden aldığı ya da kalpazanların özellikle alışveriş yaparak piyasaya sürdükleri sahte paraların dolaşımında artış oldu.

2011.04.17 12:00 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi
A
ESNAFIN DERDİ SAHTE PARA!

Esnaf Enver Koç, son günlerde iş yerine bir tanesi 100 liralık, diğeri 50 liralık iki sahte para verildiğini belirterek, "Bunları müşteriden bilmeyerek aldık. Kimden aldığımızı bilmiyoruz. Ancak bankaya götürdüğümde sahte olduğunu anladım. Daha önce de bir kez başıma geldi. Onu da Mali Şube ekiplerine verdim. Esnaf arkadaşlar arasında sahte para konusundaki şikayetleri sık sık duyuyoruz. Bana verilen sahte paraların üzerini çizerek iptal ettim. Bizim zararımızı kim karşılayacak" dedi.
Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde sahte parada şu özelliklere dikkat edilmesi istendi:
"Kabartma baskı: Rakam, yazı ve bazı desenlerde dokunulduğunda hissedilebilen özel rölyef (kabartma) baskı öncelikle kontrol edilmelidir. Sahte banknotlarda rölyef (kabartma) baskı yoktur.
Optik Emniyet Unsuru: Banknotun sağ üst köşesinde, değişik açılardan bakıldığında farklı renk efektleri veren, özel mürekkeple basılmış bir motiftir. Sahte banknotlarda bu motif normal mürekkeple basıldığından sabit renkli bir görünüm verir.
Filigran: Banknotun sol tarafında filigran boşluğunda bulunan banknot üzerindeki Atatürk portresinin daha küçük boyutlu filigranı bulunmaktadır. Banknot ışığa tutulduğunda görülebilen filigran, sahte banknotların çoğunda bulunmamakta, bazı sahtelerde ise dış yüzden baskı yapılmak suretiyle taklit edilmeye çalışılmaktadır.
Emniyet teli: Banknotun sol yarısında dikey olarak 5mm aralıklarla dizilmiş, üzerinde "TCMB" harfleri yer alan 4 mm uzunluktaki gümüşi renkte metalik çizgilerden oluşan ve ışığa tutularak bakıldığında düz bir hat şeklinde görülen, gözle de kontrol edilebilen özel bir emniyet unsurudur. Sahte banknotlarda sadece gümüşi renkteki baskı yoluyla taklit edilmeye çalışılmıştır.
Bütünleşik görüntü: Filigranın sağ tarafında, banknot ışığa tutulduğunda arka yüzdeki meşalenin alt ucuyla bütünleşik görüntü oluşturan beşgen motif sahte banknotlarda mevcut değildir.
Mikro yazı: Banknotun hakim renginde basılmış, dalgalı bir görüntü veren alt alta basılmış mikro yazılar ancak büyüteç vasıtasıyla gerçek banknotlarda görülebilir.
Renkli kılcal lifler: Banknot kağıdına imalat sırasında yükletilmiş, ultraviyole ışığa duyarlı kırmızı ve mavi kılcal lifler, özel ışınlı banknot kontrol cihazı altında ancak gerçek banknotlarda görülebilir.
Özel ışığa duyarlı seri ve sıra numaraları: Özel ışınlı banknot kontrol cihazı altında fosforlu bir parlaklıkla ışık yansıması meydana getirir, sahte banknotlarda normal mürekkep kullanıldığından bu özellik bulunmamaktadır.
Banknot kağıdı: Orijinal banknot kağıdı özel olarak tamamen pamuk elyafından imal edilmektedir. Sahte banknotlar piyasanın kullandığı normal kağıtlarla üretildiğinden, sallandığında orijinal banknotun çıkardığı özel sesi vermemektedir."
Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, son günlerde sahte paraların mor ötesi ışık altında yansıma vermediğini, sahte paralardaki diğer unsurların da dikkate alınması gerektiğini söylediler.

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.04.17 12:00 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Mehmet Mutlu
A