Eski CIA Direktöründen Biden'a Filistin yapımı film önerisi

Eski CIA Direktöründen Biden'a Filistin yapımı film önerisi

İsrail'in Filistinlilere uyguladığı şiddet gündemden düşmezken, Eski CIA Direktörü John Brennan, Filistinli bir film yapımcısının ''The Present'' adlı filmini izledikten sonra ABD Başkanı Joe Biden'a da izlemesini tavsiye ederek, iki devletli çözüm çağrısı yaptı.

2021.04.28 09:59 - Son Güncellenme: 2021.04.28 09:59 - Dünya
A
Eski CIA Direktöründen Biden'a Filistin yapımı film önerisi

Eski CIA Direktörü John Brennan, New York Times gazetesinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın kısa film dalında 93. Oscar Ödüllerine aday gösterilen Filistinli film yapımcısı Farah Nabulsi'nin ''The Present'' adlı filmini neden izlemesi gerektiğine dair bir makale kaleme aldı.

"AŞAĞILAYICI PROSEDÜRÜ HER GÜN YAŞIYORLAR"

Nabulsi'nin Filistinli bir baba ve küçük kızının Batı Şeria'da İsrail'e ait bir askeri kontrol noktasından günde iki kez geçerken yaşadıklarını anlatan 25 dakikalık filmin ''yürek burktuğunu'' belirten Brennan, kontrol noktasının karşısında her gün işe gitmek, aileyi ziyaret etmek ya da alışveriş yapmak isteyen Filistinlilerin bu ''aşağılayıcı prosedürü'' her gün yaşadığına dikkati çekti.

İsrailli askerlerin kontrol noktasında Filistinli babanın üzerini ararken kızının kenarda sessizce beklediği sahnenin, kendisine öğrencilik yıllarında Beytüllahim'i ziyaret ettiğinde Filistinli ve Arapların kontrol noktalarında maruz kaldığı ''agresif'' aramaları hatırlattığını ifade eden Brennan, bunun üzerinden yarım yüzyıl geçtiğini, Orta Doğu'nun siyasi ve güvenlik ortamının değiştiğini, İsrail'in Arap ülkeleri ile normalleşme anlaşması imzalandığını ancak bu anlaşmaların Filistinliler için hiçbir şey ifade etmediğini belirtti.

Filmde küçük kızın, İsrail askerlerin üzerini aradığı babasının ''sabrının, haysiyetinin ve insanlığının tükendiğini'' izlediği sahnenin kendisine ''boğucu'' güvenlik önlemleri ve siyasi baskı altında yaşamak zorunda kalan her Filistinlinin hissettiği hayal kırıklığını düşündürdüğünü ifade eden Brennan, Filistinlilerin adaletsizlik, ayrımcılık ve şiddetin ortasında travma yaşayarak büyüdüğüne dikkati çekti.

Brennan, ABD Başkanı Biden'a da ''The Present''adlı filmi izlemesi tavsiyesinde bulunarak, Biden'ın ulusal güvenlik ekibinin Filistinlilerin devlet olma arayışına da öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.

John Brennan, ''ABD'nin İsrailli liderlere provokatif yerleşim birimi inşasına ve filmde anlatılan baskıcı güvenlik uygulamalarına son vermesini söylemesi gerek.'' ifadesini kullandı.

BEYAZ SARAY'DAN 'IRKÇI APARTHEİD REJİMİ' YANITI

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) yayımladığı bir raporda, İsrail'in Filistinlilere yönelik tavrı için "ırkçı apartheid rejimi" nitelemesine ilişkin Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "ABD yönetimi, her yıl insan hakların ilişkin kendi incelemesini yapıp bir rapor yayımlıyor. Dışişleri Bakanlığı asla böyle bir terminoloji kullanmadı. İsrail'in apartheid rejimi uygulayıp uygulamadığı sorusuna gelince, bu terminoloji bizim bakış açımızı yansıtmıyor." yorumunda bulundu.

Psaki, İsrail'in Filistinlilere yönelik tavrının ABD'nin insan hakları perspektifi ile çakışıp çakışmayacağının sorulması üzerine, "ABD İsrail'de, Batı Şeria'da ve Gazze Şeridi'nde insan haklarına saygının artmasını istiyor. İsrail ile güçlü bir iş birliğimiz olsa da İsrail hükümeti ile insan hakları da dahil birçok meseleyi görüşüyoruz." ifadesini kullandı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.04.28 09:59 - Son Güncellenme: 2021.04.28 09:59 - Gülcan Tekin
A