Esad neden devrilmiyor?

Esad neden devrilmiyor?

Guardian gazetesi Orta Doğu editörü Ian Black de Suriye'de Esad rejiminin müttefikleri sayesinde iktidarda kaldığını yazıyor.

2013.05.02 09:29 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:29 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Esad neden devrilmiyor?

Lübnan'daki Hizbullah, Rusya ve İran'ın Esad'ın devrilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden yazarın kaleme aldığı analizde "diplomasinin işlemediği" yorumu yapılıyor.


Bir bakıma Murphy Kanunlarının Orta Doğu versiyonuna tanık olunduğunu belirten yazar, sorunun çözümü için var olan olasılıklardan en kötüsünün yaşandığını, sorunun çevre ülkelere sıçramasıyla örneklendiriyor.

Analizde, Esad'ın başından beri ayaklanmalar için yaptığı "özgürlük arayışı temelinde olmadığı, isyanların silahlı teröristler tarafından başlatıldığı" yorumu için "bir bakıma doğru ama isyanın İslamcı karakteri biraz abartılıyor" deniyor.

Yine de Özgür Suriye Ordusu'nun yerini El Nusra Cephesi'ne kaptırdığının belirtildiği yorum yazısında Ürdün'de yetiştirilen muhaliflerin de Deraa bölgesine yoğunlaştığı kaydediliyor.

Yazara göre, müttefikleri bir yana, Suriye rejiminin isyanlara sağlam direndi ve askeri olarak da İdlib ile Şam'da düzenlenen karşı ataklarla muhaliflerin kaynaklarına büyük oranda hasar verildi.

Guardian yazarı Ian Black yazısını şöyle noktalıyor:
"Suriye Devlet Başkanı ve adamları, ülkeyi kurtarmak için ve 2014'ün Mayıs ayındaki seçimleri kazanmak için mücadele ettiklerini söylüyor. 2014 korku dolu başka bir yıl olabilir ve daha kötü günler görülebilir."

BBCTÜRKÇE

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.02 09:29 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:29 - HABER MERKEZİ
A