Esad mafya babası oldu

Esad mafya babası oldu

İç savaşta 50 milyar dolar harcayan Suriye lideri Esad, ekonomisi çökünce işadamlarını haraca bağladı.

2013.06.29 09:52 - Son Güncellenme: 2013.06.29 09:52 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Esad mafya babası oldu

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler ilk 5 ayda 206 şirket kurdu. Suriyeli işadamları "Esad, yakınlarımızı kaçırarak fidye istiyordu" dedi.


SURİYELİ İŞADAMLARI 'ESAD MAFYASI'NI ANLATTI

Suriye lideri Beşar Esad, şimdi de mafya babalığına soyundu. Suriye'de yaklaşık 2.5 yıldır süren iç savaşa 50 milyar dolara yakın para harcayan Beşar Esad, ekonomik yönden çökünce işadamlarından haraç kesmeye başladı. Mafyavari uygulamalardan bunalan Suriyeli işadamları da soluğu Türkiye'de alıyor. Türkiye'de son 5 ayda açılan yabancı şirket sayısında Suriye 206 şirketle diğer ülkelere fark attı. Esad'ın haraç uygulaması nedeniyle Türkiye'ye kaçarak şirket kuran Suriyeli işadamları çarpıcı açıklamalarda bulundu. Suriyeli işadamlarının anlattıklarına göre Esad, daha önce işadamlarıyla hep sıcak ilişkiler kurardı. Ancak askeri harcamaların yüküne daha fazla dayanamayan Esad, ayakta kalabilmek için her yolu deniyor.


HATAY VE ANTEP'İ ÜS SEÇTİLER

Anlatılanlara göre Esad ve yöneticileri, ülkenin önde gelen işadamlarının çocuklarını veya yakın akrabalarını kaçırarak fidye bile istiyor. Suriye'deki işadamlarından alınan haraç ve fidyeler kişi başı 10 milyon TL'ye kadar yükselebiliyor. Esad'ın zulmünden ve haraç uygulamasından kaçan Suriyeli işadamları, Türkiye'de genellikle Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi illeri seçerken, yatırımlarını her geçen gün batı bölgelerine doğru kaydırıyor. Daha çok Halepli tüccarlardan oluşan işadamları Türkiye'de tekstil, imalat-sanayi ve gıda alanlarında yatırım yapıyor.


GAZİ MISIRLI: 3 MİLYAR $ GELDİ

Esad, büyük sermaye sahibi işadamlarının akrabalarını kaçırarak fidye ve şantajla para topluyor. Kaçanlar yatırım için güvenli adres olarak gördükleri Türkiye'yi tercih ediyor. Savaş başladığından bu yana Türkiye'ye Suriye'den 3 milyar dolar yatırım geldi. Bu zamanla daha da artacak. Ağırlıklı olarak tekstil, imalat sanayi ve gıda alanında yatırım geliyor.


BACİL MAHAYRİ: ABD ZULME DUR DESİN

Esad bir diktatör. Orada yaşanan kıyımı herkes görmezden geliyor. Suriye'ye dünya kapalı gözlerle bakıyor. Ekonomik olarak büyük yara aldık, Türkiye'ye yerleşerek işimizi kurduk ve kurtulduk. Ancak paradan önemli şeyler var. Orada yüz binler ölüyor. Avrupa ve ABD bu eziyete bir dur demeli.


MÜNEM NAJJAR: TEK DESTEK TÜRKİYE'DEN

Esad savaş nedeniyle 50 milyar dolara yakın para harcadı ve artık sona geldi. Bu yüzden içerdeki işadamlarından haraç kesiyor ve para topluyor. Bu duruma itiraz edenleri ise ölüm ile cezalandırıyor. Biz oradan kaçanlardanız ama hâlâ orada olan ve ayakta durmaya çalışan insanlar var.


SURİYE 1963 EKONOMİSİNE GERİ DÖNDÜ

Şam Ticaret Odası'nın açıklamasına göre olayların başladığı günden bu yana işadamlarının yüzde 60'ı yurt dışına kaçtı. Yabancı yatırımcıların tamamı çekildi. Ülkede; tarım gelirleri 4.4 milyar dolardan 80 milyon dolara, toptan eşya ticareti 4.6 milyar dolardan 38 milyon dolara, gayrimenkul geliri 1.8 milyar dolardan 457 milyon dolara, lojistik gelirleri 2.3 milyar dolardan 144 milyon dolara, milli gelir 17 milyar dolardan 1 milyar dolara kadar geriledi. Uzmanlara göre Suriye ekonomisi 1963'teki ekonomik büyüklüğüne geri döndü.


İLK 5 AYDA 206 ŞİRKET KURULDU

Ülke Sayı

Suriye 206

Alman 169

İran 132

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kurulan ve kapanan şirket istatistikleri raporuna göre Türkiye'de 2013'ün ilk 5 ayında kurulan yabancı sermayeli şirket sayısında Suriyeli şirketler başı çekiyor. Verilere göre kurulan 1.627 şirketin 206'sı Suriyeli. Yalnızca mayısta ise kurulan 399 yabancı sermayeli şirketin 61'i Suriyeli şirketlerden oluşuyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.06.29 09:52 - Son Güncellenme: 2013.06.29 09:52 - HABER MERKEZİ
A