"Esad'ın gitme vakti geldi"

"Esad'ın gitme vakti geldi"

Resmi temasları çerçevesinde Lübnan'da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri ve Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile bir araya gelerek, ikili ilişkiler, bölgedeki sorunlar ve Suriye konularını ele aldı.

2013.02.21 19:28 - Son Güncellenme: 2013.02.21 19:28 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
"Esad'ın gitme vakti geldi"

Hague, Cumhurbaşkanı Süleyman'la yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu. İngiltere'nin Lübnan'daki istikrarın korunmasını desteklediğine bir kez daha değinen Bakan Hague, Suriye'deki olayların da büyük önem taşıdığını ifade etti. Hague, ülkedeki amaçsız katliama politik bir süreç yoluyla son verilmesi gerektiğini söyleyerek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a, Muhalefet Lideri Ahmet Muaz el Katib'in diyalog önerisini olumlu karşılaması tavsiyesinde bulundu. İngiltere'nin Lübnan Ordusu'nun ülkedeki istikrarı sağlamada oynadığı önemli rolün farkında olduğunu belirten Hague, ülkesinin Lübnan Ordusu'na verdiği eğitim desteğini arttırdığını dile getirdi. Hague ayrıca, Lübnan'daki parlamento seçimlerinin zamanında yapılmasının önemini vurguladı.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile dün yaptığı görüşmeye de değinen Hague, "Bugün Sayın Cumhurbaşkanıyla da olduğu gibi Ortadoğu barış sürecinde ilerleme kaydedilmesinin önemi konusunda anlaşmaya vardık dedi.

Hague, görüşmeleri sırasında ticari ilişkilerin yanı sıra Suriye'deki durumun da ele alındığını söyledi. Lübnan'ın 100 binlerce Suriyeli mülteciye koruma sağladığını ve bu konuda yalnız bırakılmamaları gerektiğini ifade eden Hague, "Bugün ilerleyen saatlerde İngiltere'nin Lübnan'daki Suriyeli mültecilere yapacağı yardım konusunda açıklamada bulunacağım diye konuştu.

Hague, "Suriye'deki durum önemini koruyor. Her zaman söylediğimiz gibi bu amaçsız katliam, güvenilir bir politik süreç yoluyla sona ermeli dedi.

Hague, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a, Muhalefet Lideri Ahmet Muaz el Katib'in diyalog önerisine olumlu bir cevap vermesi için tavsiyede bulunarak, "Ulusal Koalisyon Lideri Katib'in çok önemli bir diyalog önerisi var. Bu önerinin Esad rejimi tarafından olumlu karşılanması çok büyük önem arz ediyor şeklinde konuştu. Bakan Hague ayrıca, Esad'ın gitme vaktinin geldiğini belirtti.

Ulusal Koalisyon Lideri Ahmet Muaz el Katib, Ocak ayı sonunda Esad rejiminin yetkilileriyle görüşme önerisinde bulunarak, Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk el Şara'nın bu görüşmeler için makul bir isim olacağını söylemişti. Lübnan'a 2 günlük resmi ziyarette bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'nin, ilerleyen saatlerde ordu yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.02.21 19:28 - Son Güncellenme: 2013.02.21 19:28 - HABER MERKEZİ
A