Erkekler de şiddet mağduru

Erkekler de şiddet mağduru

Samsun Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Tuğba Talay, Samsun'da 1 erkeğin şiddet mağduru olarak koruma altına alındığını söyledi.

2013.05.09 22:09 - Son Güncellenme: 2013.05.09 22:09 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Erkekler de şiddet mağduru

Koza ŞÖNİM'lerin 6 Aralık 2012 tarihinde 11 ilde açılışının gerçekleştiğini belirten Samsun Koza ŞÖNİM Müdürü Tuğba Talay, "Pilot uygulama ise 14 ilde planlandı. Bunların hemen hemen hepsi açıldı. Samsun bunların içersinde farklı bir uygulama da sürdürüyor. Müdürlüğünün kuruluş amacı şiddet mağdurlarının şiddete maruz kaldıklarında sağlık, adli işlemler, mahkemeler için bir yerlere gidiyorlardı. Ondan sonra barınma ihtiyacı varsa konukevi için bize getiriliyordu. Yani şiddet öyküsü ve konusu ile ilgili insanlar pek çok yerlere gidiyordu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 6284 sayılı uygulamayı yaparken tek bir birimden şiddet mağduru hizmet görsün istedi. Amaç farklı bu konuda çalışan birimleri bir çatı altında toplamaktı.


Birimimizde emniyet müdürlüğünden polis, sağlık müdürlüğünden hemşire, sosyolog, psikolog, İşkur'dan iş meslek danışmanları, barodan gönüllü avukatlarımız var. Şiddet mağdurlarının kapıdan girdikten andan sonraki ilk adli işlemiyle birlikte mesleki bir değerlendirmesini yapıyoruz. Yani ilk başta bir durum tespiti yapıyoruz. Daha korunaklı ve güvenli yerde sadece mağdurun ifadesi alınıyor. Emniyet Müdürlüğü 155'e ihbar olan vakaların adli raporlarını alıp bize getiriyorlar. Devlet şiddet göreni taraf olarak alıyor, bize getiriyor. Bizde burada meslek elemanlarıyla birlikte adli görüşme odasında polis ifadesi alınıyor. Burada şiddet gören mağdurlara güvenli bir ortam oluşturuluyor" dedi.

ŞİDDET GÖRENLER SADECE FİZİKSEL ŞİDDETİ BİLİYOR

Şiddetten dolayı müdürlüğümüze gelenlerin çoğu fiziksel şiddeti bildiklerini ifade eden Talay, "Şiddet mağdurları psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddeti bilmiyorlardı. Burada para vermemek, verdiği paranın üzerinde çok fazla ev ekonomisine katkı beklemek, hakaret etmenin, dışarıya çıkmaya izin vermemenin, aşırı kıskançlıktan baskı yapmanın bunların şiddet olduğunu öğreniyorlar. Fiziksel darp ve dayaktan gelen şiddet mağdurlarında aslında psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetinde olduğu ortaya çıkıyor. Şiddet türüne göre baktığımızda genelde fiziksel şiddet fazla çıkıyor. Aylara göre baktığımızda ise sözel ve psikolojik şiddetinde fazla olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

KOZA ŞÖNİM SADECE KADINLARI DEĞİL ERKEKLERE DE HİZMET VERİYOR

Koza ŞÖNİM sadece kadınlar için kurulmuş bir merkez olarak görüldüğünü fakat şiddet gören erkeklere de hizmet verdiklerini kaydeden Talay, "Aile içi şiddete maruz kalan daha çok savunmasız insanlardır. Yapılan istatistiklere göre kadınlar ve çocuklar daha çok şiddete maruz kalıyor. Bu istatistik ülke çapında değil, dünya çapında böyle. Burada sadece kadın için kurulmuş bir birim değiliz. Ama kadın cinayetlerine baktığımızda aile şiddetten dolayı öldürülen erkek sayısı çok azdır. Erkeklere de aynı hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Ama en önemli ayrım burada bilgilendirme ve bilinç faaliyetlerinde erkeklere daha çok öncelik vermemiz gerektiğidir. Yani kadınlarımızı hakları konusunda bilgilendirirken, erkekleri de daha çok şiddet ve iletişim konularında bilgilendirmek gerekir" şeklinde konuştu.

SAMSUN'DA 1 ERKEK ŞİDDET MAĞDURU OLARAK KORUMA ALTINDA

Şiddet mağduru olan ve hakkında mahkemeden tedbir kararı çıkan 53 erkeğin olduğunu belirten Talay, "Bunların 45 tanesi de mağduriyetten dolayı tedbir kararı çıkaranlar. Diğer 8 kişi de sağlık kuruluşlarında tedavi olması yönünde karar verilen erkekler. Bunların üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bu erkeklerin eşlerinden değil, kayınpeder ile damat arasındaki şiddetlerde bize geliyor. Koruma altına alınan kadınların korunması, güvenli barınması kararını vermede kanun 'koruyucu tedbirler' adı altında mülki amirleri de yetkili kılmıştır. Aynı zamanda hakimin de takdiridir. Takip ve izlem sürecinde biz ailelerle görüşüyoruz. Takip ve izlemi de bizler yapıyoruz. Koruma altına alınan kadınların sayısı erkeklerin sayısında fazladır. 4 ayda yaklaşık 100'ün üzerinde kadın koruma altında olup, Samsun'da 1 erkek de şiddet mağduru olarak koruma altındadır" açıklamasında bulundu.

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.09 22:09 - Son Güncellenme: 2013.05.09 22:09 - HABER MERKEZİ
A