Ergenekon Davası'na bakan avukatlardan açıklama

Ergenekon Davası'na bakan avukatlardan açıklama

Ergenekon Davası'nda mahkeme heyetinin, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için kendilerine ve sanıklara tanınan süreye itiraz eden avukatlar basın açıklaması yaptı.

2013.04.15 13:53 - Son Güncellenme: 2013.04.15 14:08 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Ergenekon Davası'na bakan avukatlardan açıklama

Duruşma salonu önünde yapılan basın açıklamasında konuşan avukatı İlkay Sezer, mahkeme başkanının 2 bin 271 sayfalık mütalaaya karşı sanık ve avukatların savunma süreleri ile ilgili bir açıklamada bulunduğunu belirterek, "Örgüt yöneticiliği iddiasıyla iligili yargılanan sanıklara ve avukatlar 2 saat toplam, diğerlerine ise avukatlarıyla birlikte 1 saalik süre verildiğini belirtti. Bu uygulama, bu karar kabul edilemez. Bu savunmaya 'Konuşma ben kararımı verdim" demekten başka birşey değildir. Bu uygulamanın gerçekleşmesiyle birkaç hafta sonra burada karar verilecektir. Görünen odur. 280 sanık bir - iki saat konuşsa deniliyor. Ancak burada tutuksuz olan 200'ü aşkın sanığın gelip savunma yapacağı ya da kendileri uzun süre savunacağı dair bir tezini kabul etmek mümkün değildir" dedi.


"ŞAHSIM ADIMA BU UYGULAMAYI KABUL ETMİYORUM, REDDEDİYORUM"


Tutuklu sanıklara ağır cezalar istendiğini ve eski ceza kanuna göre idamla cezalandırılması talep edildiğini ifade eden Sezer, "Savcının mütalaayı okuması bile saatler sürdü ki, o özetiydi. Mütalaanın tamamına vakıf olmamış, onu daha inceleyememiş, savunma için süre talep eden sanıkların bütün bu telaplerinin reddedilerek çok kısa sürelerle 1-2 saat gibi sürelerle kendilerini savunmalarını beklemek burada şekli bir yargılamanın ötesine geçmez. Onun için biz bu uygulamayı kabul edilebilir görmüyoruz. Bu uygulama yasaların herhangi bir şekilde tanıdığı hak verdiği bir uygulama değildir. Yasal hukuki hiç bir tarafı yoktur bu uygulamanın. Ben şahsım adıma bu uygulamayı kabul etmiyorum, reddediyorum" diye konuştu.


"HİÇBİR HALDE CÜBBEMİ BURADAKİ KANUNSUZLUĞA ALET ETMEM"


Avukat Vural Ergül, "Türk hukuk tarihinde bugüne değin ne sıkıyönetim mahkemelerinde, ne devlet güvenlik mahkemelerinde ne de Engizisyon Mahkemeleri'nde yahut savaş hali mahkemelerinde sanığın savunmasının böylesine adalettten, insaftan, izandan akıldan yoksun bir şekilde kısıtlandığı başkaca bir uygulama söz konusu değil. Büyük zorluklarla avukatlık görevimizi yerine getirmeye gayet gösterdik. Tarihe düşecek savunmalarımızı Türk milleti önünde kayda geçirmek üzere hazır bulunuyoruz. Mahkemenin yasaya aykırı biçimde, suç oluşturur biçimde sanıkların ve avukatlarının savunmaları sınırlamasıyla bu imkan elimizden alınmış oluyor. Ben taşımaktan gurur duyduğum avukatlık cübbeme olan bağlılığım ve saygım nedeniyle mahkemenin güya 'Savuma yapıldı da kararı ona göre adilene verdik' demesi için fon olarak kullanılmasına imkan tanımam bu süretle asla avukatlık görevime devam ettirmem. Bunu tarihe not düşmek üzere burada kaydediyorum. Bu koşullarda avukata bırakılan yegane seçenek avukatın görevinden istifası, bu hukuksuzluğa, bu kanunsuzluğa mesleğin cübbesini alet etmemesidir. Hiçbir halde cübbemi buradaki kanunsuzluğa alet etmem. İstifa ederim" dedi.


"MAHKEME SAVUNMALARA DA SÖZ VERMEK ZORUNDA, HAK VERMEK ZORUNDA"


Zeynep Küçük de mahkemenin sanıklara ve avukatlara tanıdığı süreyi eleştirerek, tanıklarının yüzde 80'nin dinlenmediğini ancak iddia makamının bütün tanıklarının dinlendiğini söyledi.


Avukat Demet Reçber ise "Süreye itiraz ettiğimizde zaman mahkeme başkanı sanıkların sayısının çok olduğunu dolayısıyla süre konusunda sınırlama getirdiklerini belirtti. 23 tane iddianameyi bu mahkeme birleştirdi, milyon sayfa evrakları bu mahkeme talep etti, 2 bin 271 sayfalık mütalaayı bu mahkeme kabul etti. Dolayısıyla adil yargılama yaptığını iddia eden bir mahkeme, savunmalara da söz vermek zorunda, hak vermek zorunda. Aksi halde burada "Sanıklara ve savunmalara savunmanızı kabul etmiyoruz, bizim kararımız zaten hazır' demektir. Siyasi dava olduğunun kanıtıdır bu süre sınırlaması" diye konuştu.

 

 

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.15 13:53 - Son Güncellenme: 2013.04.15 14:08 - HABER MERKEZİ
A