Erdoğan'ın 'emekli maaşı' açıklaması sonrası ilk tahminler geldi!

Erdoğan'ın 'emekli maaşı' açıklaması sonrası ilk tahminler geldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak artışa ilişkin önemli bir açıklama yapıldı. Erdoğan, enflasyona dikkat çekerken, "Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız" dedi. Peki hedeflenen enflasyona göre emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

2024.03.29 07:31 - Son Güncellenme: 2024.03.29 07:36 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Erdoğan'ın 'emekli maaşı' açıklaması sonrası ilk tahminler geldi!

Milliyet'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini belirterek, "Önümüzdeki temmuz ayında, yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre, emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız" dedi.

Peki yılın ilk 6 ayına göre enflasyon beklentileri ne? Enflasyonun üzerinde bir refah payı artışı yapılacak mı? En düşük emekli maaşı için tahminler ne?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, anlattı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilere ilişkin temmuz ayında yeni bir düzenleme yapılacağından bahsetti. Bu düzenleme ilk 6 ayın enflasyonu şeklinde olacaktır. Son dönemde yapılan artışlarda hep enflasyonun üzerinde artışlar yapıldı. Bu dönemde de en az enflasyon oranı kadar artış olacak ve bunun üzerine refah payı artışı olacaktır.

EMEKLİYE ZAM ORANI NE OLACAK?

İlk 6 ayın enflasyon beklentisi yüzde 20 ile 25'ler seviyesinde. Enflasyon oranına ilave zam ile birlikte yüzde 30'lara yakın bir artış söz konusu olabilir. Yapılan artışlar önceki dönem enflasyonunu yansıtıyor. Önümüzdeki dönemin enflasyonunu karşılayan bir artış değil. Sene sonunda enflasyon hızlı bir şekilde düşüşe girecek. Sene sonu enflasyon oranının düşük çıkması bekleniyor.

Bundan dolayı ilk 6 ayın enflasyonu yüzde 20-25 arasına gelmiş olsa dahi daha yüksek bir artışla emeklilerimize ciddi bir maaş artışı yapılacaktır.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE ZAM OLACAK MI?

Emeklilere ve memurlara mutlak suretle 6 ayda bir zam yapılıyor. Tabi asgari ücretliye yılda bir artış oluyor. Memur ve emeklilere maaş artışı yapılmışken asgari ücretliye de bir zam gündeme gelebilir. Emeklilere temmuz ayında yapılacak artışın refah payı ilavesi şeklinde olmasını bekliyorum.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA TEMMUZ ÖNCESİ ZAM BEKLENİYOR MU?

En düşük emekli maaşı ile ilgili temmuz öncesi bir zam beklentisi vardı. Ancak bu beklenti banka promosyonlarına yapılan zam ile birlikte karşılandı diyebiliriz. Ayrıca bazı alanlarda emeklilere indirimler de söz konusu olacak. Bu da emeklilere ekstra alım gücü olarak yansıyacaktır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TEMMUZDA NE OLACAK?

En düşük emekli maaşına ilişkin temmuz ayı beklentim 15 bin TL düzeyinde. Normal şartlarda önceki dönemde en düşük emekli maaşının daha yüksek olmasını bekliyorduk. Asgari ücret ile arasındaki makas açıldı. Temmuzda en az 15 bin TL seviyesine gelirse emeklilerin hakkı korunmuş olur diyebiliriz."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.03.29 07:31 - Son Güncellenme: 2024.03.29 07:36 - HABER MERKEZİ
A