Erdoğan'dan iş müjdesi

Erdoğan'dan iş müjdesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacı ve dışarıya ödenen kaynak düşünüldüğünde, nükleer santral ile adeta "sessiz devrim" gerçekleştirildiğini bildirdi.

2013.05.09 18:46 - Son Güncellenme: 2013.05.09 18:46 - Siyaset
A
Erdoğan'dan iş müjdesi

 


Erdoğan, Pendik Green Park Otel'de gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, fosil kaynakların tükendiği bir dünyanın nasıl bir dünya olacağını tahayyül etmenin zorluğuna dikkati çekti.

Enerjinin daha adil ve yaşanabilir bir dünya inşa etmek için kullanılması konusu üzerinde düşünmek ve kafa yormak gerektiğini ifade eden Erdoğan, bu dünyanın ve enerji kaynaklarının aslında herkese yeteceğini söyledi. Erdoğan, "Yeter ki, birbirimize olan muamelede yaklaşımda adil olalım ve insanca düşünelim" ifadesini kullandı.

Enerjiyi, başkasına karşı bir güç olarak kullanan bir dünyadan, enerjiyi paylaşan, enerjiyi ortak bir sinerjiye tahvil eden bir sisteme geçiş yapmanın zorunlu olduğunu kaydeden Erdoğan, dünyanın maalesef, enerji ve enerji arz güvenliği üzerine düşündüğü kadar, enerji israfına kafa yormadığını, enerji kadar, enerjinin yol açtığı tahribata yoğunlaşılmadığını, sürdürülebilir enerji kaynakları, dost enerji yöntemlerinin hala dünya gündemini yeterince meşgul etmediğini aktardı.

ENERJİNİN VERİMLİ KULLANIMI

Başbakan Erdoğan, dünyanın, bilim ve teknolojide ulaştığı seviyenin, tam anlamıyla insanlığın hayrı için kullanılmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte böyle bir dünyada, enerjinin paylaşımına, enerji israfının önüne geçilebilmesine, enerji arz güvenliğinin tesis edilmesine yönelik çabaları çok önemli buluyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız için, insanlığın ve dünyanın geleceği için, enerjiden ziyade enerjinin verimli kullanımına dikkat kesilmek durumundayız. Bunun yanında, temiz, tehdit içermeyen, çevreye tehdit teşkil etmeyen enerji kaynaklarına daha fazla yönelmek zorundayız.

Türkiye olarak, her yıl büyüyen ekonomimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, enerjide çok önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. 2002 yılında 130 milyar kilovatsaat olan elektrik tüketimi, şu anda 240 milyar kilovatsaate ulaştı. Buna paralel olarak, 2002'de 300 olan santral sayımızı, şu an 743'e çıkardık. Kurulu gücümüz, 10 yıl önce 32 bin megavat idi, şu anda 58 bin megavata ulaştı. Rüzgar santrallerimizi, jeotermal santrallerimizi, güneş enerjisi imkanlarımızı bu süreçte mukayese edilemeyecek derecede, kat kat artırdık. Türkiye genelinde 4 bin 510 kilometre olan doğal gaz boru hatlarımız, şu anda 12 bin 290 kilometreye ulaştı. 2002 yılında 9 ilimizde doğal gaz vardı, şu an 71 ilimizde doğal gaz var. Petrol ve doğal gaz sondajında aynı şekilde önemli başarılar kaydettik."

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, enerji üretiminde önemli mesafe katederken, enerji iletiminde de kilit bir ülke konumuna yükseldiğini vurgulayarak, Ceyhan'ın, dünyanın en önemli enerji limanlarından biri konumuna yükseldiğini, artık Ceyhan'a "enerji havzası" denilebileceğini anlattı.

Erdoğan, "Ceyhan daha da güçlenecek. Güçlenerek inanıyorum ki, böyle bir dağıtım havzası olarak görev ifa edecek" dedi.

NÜKLEER SANTRAL

Başbakan Erdoğan, geçen hafta Japonya Başbakanının ziyaretinde, çok önemli bir anlaşmaya imza atarak, Sinop'ta nükleer santral inşaatı için anlaşmaya vardıklarını anımsattı.

Bunun ikinci nükleer enerji santrali anlaşması olduğunu belirten Erdoğan, Mersin Akkuyu'daki santrali Rusya'nın yaptığını söyledi.
Sinop'a yapılacak ikinci santralde Türkiye'nin belli bir payı bulunduğunu dile getiren Erdoğan, 3. santrali yaparken, Türkiye'nin payını daha da artıracaklarını kaydetti.

Erdoğan, "Belki de onu biz kendimiz inşa edeceğiz. Mühendislerimizi bu noktada eğitmeye başladık, kendi kalifiye iş gücümüzü geleceğe hazırlama çalışmalarını başlattık" diye konuştu.

2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM MÜJDESİ

Başbakan Erdoğan, milletin bazı noktaları özellikle bilmesini istediğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Türkiye, 10 yıl öncesine göre, neredeyse 2 kat daha fazla elektrik üretiyor. Biz üçüncüyü yaparız. İşte son biliyorsunuz dünyanın belki de birinci olacak, 100 milyon yolcu kapasiteli hava limanını, maliyeti ve 25 yıllık kirasıyla birlikte hesapladığınızda yaklaşık 35-40 milyar avroyu ortaya koyan bir irade, tamamen Türk sermayesi, evvelallah kendi nükleer enerjisini de rahatlıkla yapabilir. Artık bu potansiyel, bu güç var. 10 yıl sonra bugünkünün iki kat fazla elektriğe ihtiyacımız olacak. Şu anda enerji ihtiyacımızın yüzde 72'sini yurt dışından karşılıyoruz. Nükleer santraller devreye girdiğinde, şu an ithal ettiğimiz doğal gazın üçte birini ithal etmemize gerek kalmayacak. Yıllık 7,2 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçeceğiz. Nükleeri biz güneşin, suyun, rüzgarın yerine değil, işte bu ithalatın yerine ikame ediyoruz. Güvenlikle ilgili her tedbir alınacak, en modern, en ileri teknoloji güvenlik nükleer santrallerde uygulanacak. Dünyada meydana gelen özellikle Japonya'da en son depremde meydana gelen kaza göz önünde bulundurularak azami güvenlik önlemi sağlanacak. Fakat şunu da bilmemiz lazım. Uçağa binme. Niye? Düşebilir. Araba kullanma. Niye? Kaza yapabilir diye uçağa binmeyecek miyiz veya arabaya binmeyecek miyiz, kullanmayacak mıyız? Bütün tedbiri alacağız ama bileceğiz ki, binde bir, milyonda bir hepsinin böyle bir riski vardır. Hangi alanda olursa olsun vardır, hangi alanda olursa olsun böyle bir riskin olduğunu da göreceğiz, bileceğiz. Bütün mesele tedbirleri aklın, bilimin ve tecrübenin bizlere kazandırdığı vasıflarla yerine getirmektir. Ülkemizin artan enerji ihtiyacı ve dışarıya ödediğimiz kaynak düşünüldüğünde, nükleer santral ile biz adeta sessiz devrim gerçekleştiriyoruz."

Başbakan Erdoğan, nükleer santrallerin inşaatında 10 bin kişinin çalışacağını belirterek, santrallerde 450'si mühendis olmak üzere 2 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Santrallerin bulunduğu illerin daha da canlanacağını ve büyüyeceğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın 10 ekonomisinden biri olma yolundaki 2023 hedefinin, nükleer santrallerle daha da gerçekçi bir hal alacağını kaydetti.

Erdoğan, "Her türlü tedbiri aldık ve alacağız. Çevreye, insana hiç bir zarar gelmemesi için en modern sistemleri uygulayacak ve umuyorum ki, temiz bir enerji kaynağına ulaşmış olacağız. Bu yeni sürecin Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.05.09 18:46 - Son Güncellenme: 2013.05.09 18:46 - boş7
A