ERBAKAN'IN HAFIZALARDA KALAN SÖZLERİ

ERBAKAN'IN HAFIZALARDA KALAN SÖZLERİ

Dün vefat eden Necmettin Erbakan, söylediği sözlerle bazen tartışma yarattı, bazen de tepki çekti.

2011.03.01 09:56 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
ERBAKAN'IN HAFIZALARDA KALAN SÖZLERİ

İşte Erbakan'ın bazı ünlü sözleri:

Kadayıf kızarınca
Erbakan'ın Türk siyasi hayatında yer bulan ilk önemli sözü "kadayıfın altı" oldu. 1960 sonrası Süleyman Demirel'in başbakanlığında kurulan Milliyetçi Cephe hükümetinin ortaklarından olan Erbakan, hükümete verdiği desteği ne zaman çekeceğini "kadayıflı söylem"le anlattı. Erbakan, "Kadayıfın altının kızarıp kızarmadığına bakacağız" derken, kadayıfın altının kızarmasının hükümeti düşürme zamanının geldiğini göstereceği yorumları yapıldı. Ancak "kadayıfın altı kızarmadı" ve Erbakan hükümetten desteğini çekmedi.

Zayıflamaya gittik
12 Mart muhtırası sonrası Anayasa Mahkemesi MNP'yi kapatınca İsviçre'ye giden Erbakan, Türkiye'ye döndükten hemen sonra, "Bizim için kaçtı diyor melunlar, oysa biz zayıflamak için gittiydik" dedi. 19 Temmuz 1983'te kurulan RP'nin Mart 1984 seçimlerinde yüzde 4.8 oyla Meclis' e girmesinin ardından yapılan referandumda liderlerin siyaset yasakları kaldırılınca, Erbakan "Biz beraat ettik" diyerek partinin genel başkanlık koltuğuna oturdu.

Patates dini
Erbakan'ın Sivas'ta yaptığı bir konuşmada Refah Partisi'ne oy vermeyenlerin "patates dinine mensup oldukları"nı iddia etmesi, "Okullarda çocukları 'Ne Mutlu Türküm Diyene' diye bağırtıyolar. Bu yanlış. Türk böyle derse Kürdün de 'Ne Mutlu Kürdüm Diyene' deme hakkı doğar" ifadelerini kullanması, Türk siyasi tarihinde büyük polemikler yaşanmasına neden oldu. "Fırtınalara yön veren kelebeklerin kanat çırpışıdır" gibi bir sözünü hatıralarda olan Erbakan, "İmam hatipler arka bahçemizdir", "Gün gelecek, rektörler başörtülü kızlarımızın önünde selam duracak" gibi açıklamalarıyla da bir döneme damgasını vurdu.

Gulu gulu dansı
Kendisine muhalif isimlere "Hadi oradan" diyerek seslenen Erbakan, başbakanlığı dönemindeki Susurluk kazası sonrası sivil toplum hareketi olarak başlayan "Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık" eylemini "gulu gulu dansı" olarak nitelendirdi. Erbakan, Susurluk sürecini "fasa fiso" olak niteledi.

Kanlı mı, kansız mı
Erbakan'ın Refah Partisi hakkında açılan kapatma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın en önemli argümanlarından biri olan Türkiye'nin "adil düzene geçişi"ne ilişkin şu sözleri de uzun süre tartışıldı: "Türkiye Refah Partisi'yle Adil Düzen'e geçecek, bu kesin. Geçiş dönemi yumuşak mı olacak, sert mi olacak; kanlı mı olacak, kansız mı olacak; 60 milyon buna karar verecek. Biz diyoruz ki, bu geçişi tatlı yapalım. Bu geçişi barış içinde yapalım. Biz barışçıyız. Biz huzurcuyuz. Bizim yolumuz kardeşliktir."

Üç çiviyle şuurlu Müslüman
Erbakan Balıkesir'de partililerle yaptığı bir konuşmasında ise şunları söylemişti: "Saadet Partisi bir fabrikadır. Müslümanı alır, şuurlu müslüman yapar. Nasıl şuurlu müslüman yapıyor? Alıyor müslümanı, başına üç tane çivi çakıyor. Bir tanesi cihat çivisi, ikincisi haftalık toplantı çivisi, üçüncüsü de Milli Gazete çivisi. Bir insanın başına cihat çivisi, haftalık toplantı çivisi, Milli Gazete çivisi çakılmışsa, bu insan artık şuurlu müslüman olmuştur."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2011.03.01 09:56 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A