Engelli çocuklara atla terapi

Engelli çocuklara atla terapi

Bursa'da engelli çocuklar atla terapi edilecek. Osmangazi Belediyesi'nin hipoterapi merkezi açılış için gün sayarken, engelli öğrenciler merkeze servisle taşınacak. Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hakan Tan, "Engelli çocuk 300-400 kiloluk bir atı idare ettiğini gördüğü zaman, engelleri aşma noktasında güven kazanıyor" dedi.

2011.07.16 11:18 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Engelli çocuklara atla terapi

Osmangazi Belediyesi tarafından hayata geçirilen hipoterapi (atla tedavi) biriminde son hazırlıklar yapılırken, açılış için gün sayılıyor. Hamitler TOKİ konutları mevkiinde bulunan Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'nde hizmet verecek olan hipoterapi birimi hazırlıklarda son aşamaya gelirken, yaklaşık 2 hafta sonra engelli çocuklar atla eğitime başlayacak.
Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü ve Veteriner Cerrahi Uzmanı Hakan Tan, 'hipoterapi'nin atlarla tedavi anlamına geldiğini ve milattan önce 400'lü yıllardan beri kullanıldığını ifade ederek, "Avrupa'da 1940'lı yıllarda, hemen ardından Amerika'da hipoterapi yöntemi yaygınlaşmış. Fiziki ve mental olarak engelli olan vatandaşların tedavileri amaçlanıyor. Atın beden ısısı, insan vücut sıcaklığına göre daha yüksektir. Bunun bile üzerindeki biniciye olumlu etkileri vardır. Ayrıca atın hareket
sistemi insanın hareket sistemine çok benziyor. Atın üzerinde engelli çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz şey, öncelikli olarak kendine olan özgüvenini sağlamak. Çocuk netice itibarı ile 300-400 kilogramlık bir hayvanı idare edebildiğini görüyor. Atın üzerinde engelli çocuklarımız çeşitli hareketler yaparak koordinasyon sağlayacak, hayvanlarla iletişim sağlayacak. Engelleri daha kolay aşma kabiliyeti kazanacak" dedi.
Biniciliğin insanların hayvanlarla yaptığı ender sporlardan biri olduğunu söyleyen Tan, atların asil hayvanlar olduğunu ve tedaviye gelen çocuklara onları sevdirmek, beslenmelerinde, tımar edilmelerinde birtakım görevler vermek suretiyle temas sağlayacaklarını, sonraki aşamalarda binicilik hocası, fizyoterapist ve bir seyisle birlikte çocukları ata bindireceklerini ifade etti.
Tan, ailelerin bu tedaviden yararlanmak için özele ve kamuya ait engelli okullarına müracaat etmeleri gerektiğini bildirdi. Çocukların belirli bir program dahilinde evlerinden alınarak merkeze getirileceğini ifade eden Tan, "Belediyenin sosyal sorumluluk projesi olarak değerlendirdiğimiz için Mustafa Dündar'ın talimatlarıyla hipoterapi hizmetimiz ücretsiz olacak. Haftanın 5 günü, cumartesi-pazar da dahil bu hizmeti vereceğiz. Saatle ilgili bir sınırlandırmamız yok. Havanın serin olduğu mesai saatleri
içerisinde bu çalışmayı yapacağız. Ancak çalışan aileler için saat 17.00 -21.00 arası da hizmet vereceğiz. Artık son aşamaya geldik. Tahmin ediyorum, 2 haftalık süre sonunda hizmet vermeye başlayacağız" diye konuştu.
Hipoterapi biriminde şu an itibarı ile 2 Shetland pony, 2 orta boy midilli, 2 İngiliz atı, 1 tane Hollanda atı, 2 Haflinger, Alman ırklarından 1 Pinto ve 2 yerli rahvan at olmak üzere 12 at bulunuyor.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2011.07.16 11:18 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A