Enflasyon beklentisine göre zam ne olacak?

Enflasyon beklentisine göre zam ne olacak?

Son açıklanan enflasyon rakamı sonrası emekli maaşlarıyla ilgili zam hesapları yapılmaya başlandı. Yapılan açıklamalara göre mayıs ayında enflasyonun pik yapması sonrasında ise düşüşe geçmesi bekleniyor.

2024.04.16 08:00 - Son Güncellenme: 2024.04.16 08:05 - Ekonomi - MİLLİYET
A
Enflasyon beklentisine göre zam ne olacak?

Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emeklilerin alacağı 3 aylık zam farkı belli oldu. Geriye sadece nisan, mayıs ve haziran aylarında açıklanacak olan enflasyon verisi kaldı. Peki enflasyon tahminlerine göre emeklilere ne kadar zam yapılacak, en düşük emekli maaşı için tahminler neler?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz haftalarda TÜİK tarafından açıklanan mart ayı enflasyon verisi yüzde 3,16 olarak piyasalara duyurulmuştu. Ocakta yüzde 6,70 ve şubatta açıklanan yüzde 4,53'ün üzerine mart ayını da ekleyince 3 aylık toplam enflasyon farkı %15,05 olarak kesinleşti.

'EMEKLİLERİN HAK ETTİĞİ 3 AYLIK ZAM BELLİ OLDU'

İşte buradaki yüzde 15,05'lik rakam üzerinden emeklilerimizin kök aylıklarına gelecek zam oranı şimdiden netleşmiş oldu. Şu an için okuyucularımız e-Devlet vasıtası ile kök aylıklarının üzerine %15,05'lik rakamı hesaplayarak kendileri de bunu tespit edebilirler.

Tabi ki buradaki verilere refah payı eklentisinin dahil olmadığını belirtmek isterim. Normalde yasal olarak emeklilerimize TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı üzerinden zam yapılmaktadır. Refah payı uygulaması yasalarımızda yok, fakat son emekli maaşlarına bakıldığı zaman refah payı eklentisini siyasi iktidarın yaptığını gözlemlemekteyiz.

ENFLASYON TAHMİNLERİNE GÖRE TEMMUZDA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Emeklilerimiz ocak ve temmuz aylarında yılda iki defa maaş farklarını almaktadırlar. Temmuz maaş farkları için nisan, mayıs ve haziran verilerinin de ortaya çıkması lazım. Bu sebepten dolayı tahminler üzerinden bazı verileri hesaplayabiliriz.

2024 yılı enflasyon verisi %36 olarak tahmin edilmektedir. Mayıs ayında enflasyonun %70 ile %75 arası bir seviyede tepe yapması beklenmektedir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in beyanatları ve uygulanan sıkı maliye ve para politikası vasıtasıyla sonrasında baz etkisi ile bu rakamın düşüşe geçeceği ve yıl sonunu %36 ile kapatacağı hedeflenmektedir.

2024 yılı altı aylık enflasyon rakamının %24 seviyesinde gerçekleşeceği kanaatindeyim. Geçmiş dönemlerde refah payı eklentisinin yapıldığını gözlemlemekteyiz. Bir önceki dönemde memur, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarının refah payı vasıtası ile eşitlendiğini gördük. Eğer enflasyon yüzde 24 olarak açıklanırsa memur ve memur emeklilerine %18,60 oranında toplu sözleşmeden kaynaklı zam yapılacaktır.

Ben bu dönemde de memur emeklileri, SSK ve Bağkur emeklilerine aynı oranda zam yapılacağını düşünüyorum. Enflasyon tahminine göre emeklilere yüzde 24 civarında bir zam yapılacaktır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ AYINDA KAÇ OLACAK?

Emekli maaşları ile ilgili taban aylık uygulaması en son 7.500 TL'den 10.000 TL'ye çıkarılmıştı. Yeni zam döneminde ise bazı emekliler kök aylık uygulamasından dolayı enflasyon farklarını tam olarak maaşlarında göremeyebilirler. Bu sebepten ötürü ben en düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12 bin 500 ile 15 bin TL arasında bir seviyeye yükseleceğini düşünüyorum."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.04.16 08:00 - Son Güncellenme: 2024.04.16 08:05 - MİLLİYET
A