'Enerjik' konutlara talep arttı -ÖZEL HABER
Enerji karnesi olan binalara talep arttı. Konut satın alanlar veya kiralayanlar, enerji verimliliği olan binaları tercih ediyor.
2013.02.15 10:14 - Son Güncellenme: 2013.02.15 10:15 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
Rabia DENİZ/BURSADABUGUN.COM
'Enerji Kimlik Belgesi' olmayan binalar için alım satımın zorlaşmasıyla birlikte tüketiciler de enerjik binalara yöneldi. Artık konut satın alırken veya kiralarken binanın enerji verimliliğine göre seçim yapılıyor ve Enerji Kimlik Belgesi sınıfı soruluyor. Binaların alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olma şartı aranıyor.
YALITIMSIZ BİNA KALMAYACAK
Yeni yasal düzenleme sonunda mevcut binalarda al/sat işlerinde ve kiralama işlerinde bu belge zorunlu hale getirildi. Bina Enerji Kimlik Belgesi ve Merkezi ısıtma sistemini zorunlu kılan "Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği" Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte binaların da karnesi ortaya çıktı. Enerji Kimlik Belgesi binalarda enerji tüketimi ve sera gazı salınımını A ve G arasında sınıflandırmakta ve kiracı ya da binayı satın alan tüketici enerji sınıfına göre yapacağı tercih ile yaşam konforunu artırarak yakıt tüketim maliyetini en aza indirmekte ve çevreye olan katkısını arttırmayı amaçlıyor.
YÜZDE 60 TASARRUF
Binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının önemini vurgulayan, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, "Binaların ısıtma, soğutma, sıhhi sıcak su ve aydınlatma amaçlı enerji kullanımındaki verimliliğine bağlı olarak A, B, C gibi sınıfları belirten belli değerleri taşıyan belgeler düzenlenecek. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaya inşaat izni verilmeyecek. Mevcut binalar ise 2 Mayıs 2017'ye kadar Enerji Kimlik Belgesine sahip olmak zorunda" diye konuştu. Isı yalıtımı yapılmış binada yüzde 60 tasarruf sağlandığını kaydeden Çınar, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası'ndan bu belgelere ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.