En kaliteli enginar Bursa'da yetişiyor! (ÖZEL HABER)

En kaliteli enginar Bursa'da yetişiyor! (ÖZEL HABER)

Nisan ve Mayıs ayında tüketilmesi doğru olan enginarın, ilkbaharda bolca yenmesi öneriliyor. Özellikle ev hanımları enginarı bu dönemlerde kış aylarında da tüketilmek üzere dolaplarda muhafaza ediyor. Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Seymen mahallesinde yetiştirilen enginar Marmara Bölgesi'nin en kaliteli enginarı olma özelliğini korumaya devam ediyor.

2019.12.11 09:13 - Son Güncellenme: 2019.12.11 17:47 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
En kaliteli enginar Bursa'da yetişiyor! (ÖZEL HABER)
04:42 En kaliteli enginar Bursa'da yetişiyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

En kaliteli enginar Bursa'da yetişiyor! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA - EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Karaciğer yağlanması başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen enginara gün geçtikçe talep artıyor.

Bursa'nın Seymen Mahallesi'nde profesyonel olarak enginar yetiştiriciliği yapan Nedim Tüsüs, Marmara Bölgesi'nin en kaliteli enginarlarının burada yetiştiğinin altını çizdi.

7 yıldır enginar yetiştiren Nedim Tüsüs, "Enginar yetiştirmenin ilk sırrı şu, enginar çok toprak ayırır. Mesela burada da bazı bölgelerde yetişmiyor. Özel olarak tarlayı güzel işlemek, kış bakımını yapmak ve suni gübreler yerine hayvan gübresi kullanmak gerekiyor. Böylece hem daha güzel yetişiyor hem de doğal oluyor" dedi.

"BAKIMI İYİ YAPARSANIZ 15 ADET ENGİNAR ELDE EDERSİNİZ"

Tüsüs, "Enginar suyu çok seviyor, asla susuz bırakmamak gerek. Enginarı ektikten sonra 40 ile 45 gün arasında toplayabiliyoruz. Ana kısım diyoruz ilk önce daha sonra kol kısmı çıkıyor ve en sonda tırnak kısmını bekliyoruz. 3 kademede toplanıyor. Yetiştirirken iyi bakarsanız kaliteli enginarlar elde edersiniz. Pazarcıda tezgâha çıkardığı zaman ona göre fiyat belirlemiş oluyor. Bakım zayıf olursa eğer bir kökten sadece 3 tane enginar elde edebilirsiniz ama bakımı güzel yaptıysanız bir kökten 10 ila 15 arasında enginar elde edersiniz" şeklinde konuştu.

SADECE 1.5 LİRA!

Nedim Tüsüs, "Ana kelle dediğimiz en önemli kısım var onun fiyatı diğerlerine göre çok farklı biraz daha yüksek yani. Toptan çiftçiye de satıyoruz tane almak isteyen vatandaş olursa ona da satıyoruz. Tane olarak satın alırsanız 1.5 lira eğer dönüm olarak alacaksanız bir dönüm 2.500 ile 3.500 arası değişiyor" ifadelerine yer verdi.

ENGİNAR YEMEĞİ NASIL YAPILIR?

Enginarın zeytinyağlı yemeğinin çok daha güzel olduğunu dile getiren Tüsüs, "Çok faydalı bir sebze zaten. Birçok hastalığa iyi geliyor. Biz en çok dolmasını yapıyoruz o yüzden size dolmasının tarifini vereceğim" dedi.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi

3 adet enginar

1 adet soğan(küçük boy)

1 kase garnitür

Zeytinyağı

Limon

Tuz, şeker

Zeytinyağlı Enginar Dolması Yapılışı

Enginarları temizleyerek küçük bir tencereye koyun.

Üzerini geçecek kadar su ile doldurun ve 1 adet limon suyunu ekleyin.

Enginarlar pişene kadar haşlayın.

Sık sık kontrol ederek dağılmamasını sağlayın.

Robotta çektiğiniz soğanları 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyduğunuz tavada pembeleşinceye kadar kavurun.

Üzerine garnitürü ilave ederek 2 dakika kadar kavurun.

Servis tabağına aldığınız pişmiş enginarların içerisine hazırladığımız iç malzemesinden doldurun.

Yarım çay bardağı kadar zeytin yağın içerisine 1 adet limonun suyunu, tuz ve 1 çay kaşığı şekeri karıştırarak sos hazırlayın ve enginarların üzerine sosu gezdirin.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.12.11 09:13 - Son Güncellenme: 2019.12.11 17:47 - HABER MERKEZİ
A