"Emeklilik yaşı ve maaşında reform yapılmalı"

"Emeklilik yaşı ve maaşında reform yapılmalı"

Büyük Birlik Partisi Bursa İl başkanı Ömer Ünsal, son günlerde kamuoyunu hayli meşgul eden erken emeklilikle beklentileri olan olmayan herkesi rahatsız eder derecede beklenti içine sokmuştur. Toplumun beklentisi erken emeklilikten ziyade, Mezarda emeklilik addedilen emeklilik yaşının Türkiye gerçeğine uygun hale getirilerek kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaşına çekilmesi ve yetersiz olan emeklilik maaşlarını, düşüren uygulamadan vazgeçilmesi gerekmektedir dedi.

2013.04.17 11:20 - Son Güncellenme: 2013.04.17 11:32 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
"Emeklilik yaşı ve maaşında reform yapılmalı"

Ayrıca 4447 VE 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik yasalarına göre ülke kalkınmasından emeklilere pay verilmiyor. Yasalar bu şekilde çıkarılmıştır. Ülkenin büyüme ve gelişme hızı aktif olarak çalışanlara uygulanır fakat emeklilere uygulanamaz yasaları hala yürürlükte olduğu için her geçen gün emekli maaşları düşmekte olduğunu ifade eden Ünsal,  Esas Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 13 milyon emekliyi ilgilendiren mağduriyetin giderilmesi için çalışma yapılması gerekmektedir.
2000 yılından bu yana ülkemizin kümülâtif olarak gelişme hızı yüzde 60,2 olmuştur. Emeklilerin bu tarihten beri maaşlarındaki kayıp ta yüzde 60,2  olduğunu belirten Ünsal, Ülkemiz ekonomik olarak büyüdükçe emekli maaşları düşmektedir. Bunun nedeni ise , emekli olduktan sonra emekli maaşları sadece TÜFE oranı kadar artırılmaktadır. SSK ve BAĞ_KUR emeklilerine gelişme hızından pay verilmediği için emekli olunan yıl ile bu gün arasında süre uzadıkça emekli aylıkları reel olarak daha fazla gerilemektedir dedi.


Emekli aylık bağlama oranları en son olarak  1.10.2008 sonrası dönem; şimdiki Çalışma Bakanı Faruk Çelik döneminde çıkarılan ve Sosyal Güvenlik Reformu Yasası olarak adlandırılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Yasasıyla 25 yıl sigortası olanların aylık Bağlama oranı yüzde 50'ye düşürüldüğünü belirten Ünsal, Ayrıca birçok çalışan da emekli aylığı olumsuz etkilenmesin diye, sigortalılık süresi ve prim gününü tamamlayınca kıdem tazminatını alarak ayrılıyor ve bir süre sonra kayıt dışı çalışmaya başlayarak yaşı tamamlamayı bekliyor. Bu durumda da, aslında devlet kaybediyor. Sonuçta kaybedenin çalışan ve devlet olmaması için aylık Bağlama oranı yükseltilmeli yükseltilmelidir.
MAAŞ BAĞLAMA ORANI YÜKSELTİLMELİ
Yapılması gereken dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu uygulamaya hemen SGK tarafından son verilmesi gerektiğini söyleyen Ünsal,  Aylık Bağlama oranı Ekim 2008 öncesindeki seviyesine yükseltilmeli. Mevcut durumda, 2.700 TL civarında veya altında gelir elde eden bir kişi ile asgari ücretten aylık alan bir kişinin emekli maaşında fark olmadığı için, işveren çalışanlarını düşük ücretten gösteriyor. Bu durum da kayıtdışılığa neden oluyor. Çalışan da, bu durumu bilmesine rağmen, nasılsa emekli aylığım değişmeyecek düşüncesiyle sesini çıkartmıyor dedi.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.04.17 11:20 - Son Güncellenme: 2013.04.17 11:32 - HABER MERKEZİ
A