Emekli maaşınıza haciz koyamazlar
Bankalar, emeklilerin maaşlarına mevduat hesabı gibi işlem yapıyor. Usulsüz olarak bloke koyuyor. Emeklinin maaşına haciz uygulayan icra dairesi de suç işliyor
2014.03.22 09:50 - Son Güncellenme: 2014.03.22 09:50 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
Emekli maaşları için büyük bir yarış var... Toplam ücretler yıllık 120 milyar liralık bir pasta ve bankalar bundan pay almaya çalışıyor. İçlerindeki şartların gizlendiği bu promosyonları iyi incelemenizi tavsiye ediyor ve asıl konumuza geliyorum. Hemen söyleyelim. Emekli maaşına, dul yetim aylığına (2 istisna hariç) kendi izni olmadan haciz işlemi uygulanamaz. Bankalar, emeklinin izni olmadan o paradan kesinti, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz..! 5510 sayılı Yasa'nın 93. maddesi açıkça, "Emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez" diyor. Kanun sadece SGK nezdinde doğacak alacaklar ve nafaka ödemesinde hacze izin veriyor ve bu da maaşın dörtte birine uygulanabiliyor. Bütün bunlara rağmen emeklinin maaşına haciz işlemi gerçekleştiren icra müdürlüğü suç işlemiş olur. Çünkü yasa, icra müdürlüğüne bu işlemi reddetmesini emrediyor. Böyle bir şey başınıza geldiyse, bu icra müdürlüğünü hemen Cumhuriyet savcılığına şikayet edebilirsiniz. Ayrıca icra tetkik merciine de başvurabilirsiniz.
PARANIZI KESEMEZ
Gelelim bankalara... Bankalar haciz işlemi olsun olmasın emeklilerin maaşlarına izinleri olmadan bloke koyuyor ve normal mevduat hesabı işlemi yapıyor. Hatta bankalar, zorla kredili mevduat hesabı açıp faiz alıyor.
1- Emekli, dul yetim maaşı ile ilgili bankalarda açılan hesaplar mevduat hesabı değildir.
2- Sizin o bankada başka mevduat hesabınız olabilir ama emekli maaşınızın yatırıldığı hesap üstünde banka oynamalar yapamaz.
3- Bu hesap emeklinin sadece maaşının yatırıldığı ve çekildiği hesaplardır.
Eğer banka sizin emekli maaş hesabınızdan izniniz olmadan kesinti, alıntı, haciz, yapıyorsa onları da savcılığa şikayet edebilirsiniz.
SABAH