Elektronik burun icat edildi

Elektronik burun icat edildi

İsveç ve İspanyol bilim insanları elma ile armudun kokularını ayırt edebilen bir elektronik burun geliştirmeyi başardı. Bu alet ileride bazı hastalıkların erken teşhisinde büyük kolaylık sağlayabilir ya da köpeklerin şimdiki bazı görevlerini üstlenebilir.

2013.05.09 21:42 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:42 - Teknoloji
A
Elektronik burun icat edildi

İnsandan daha iyi koku alabilecek bir elktronik burun geliştirldiği bildirildi. İspanyol ve İsveç uzmanlar geliştirdikleri algılayıcı sistemin meyve kokuları arasındaki farkı, insanın koku duyusundan daha etkili tespit ettiğini söyledi. Geliştirilen alet şimdi armut ve elma kokusunu birbirinden ayırabiliyor.


İspanya'daki Valencia Polytechnic Üniversitesi ve İsveç'teki Gävle Üniversitesi uzmanları geliştirdikleri 32 sensörlü elektronik burnun kıyılmış elma ve armutlardan çıkan kokuları tanımlayabildiğini belrtti.

Valencia Polytechnic Üniversitesi'nden José Pelegrí Sebastiá yaptıkalrı deneylerde aletin meyve örneklerinden çıkan kokuları tanımlayabildiğini söyledi. 'Sensors and Actuators A' dergisinde yayımlanan çalışmanın ileri çalışmalar için bir başlangıç olduğu vurgulandı. Uzmanlar çalışma ilerledikçe uçucu maddelerin karmaşık karışımlarını farklılaştırma kapasitesinin artırılabileceğini belirtiyor.

Valencia Polytechnic Üniversitesi'nden José Pelegrí Sebastiá "Örneğin şarap endüstrisi bu aleti kullanabilir. Bu elektronik burun üzümlerin kaliteli olup olmadığını ayırt edebilir ve hangi üzümün kullanışlı olabileceğini belirleyebilir" dedi.

Uzmanlar tıp alanında da bu aletin kullanılabileceğini belirtiyor. Bazı köpeklerin kanserli hücreleri kokularından tespit edebildiğini hatırlatan uzmanlar bu aletin de geliştirilerek bu tür vakalarda yararlı olabileceğini söyledi. Böylelikle bazı hastalıkların önceden teşhisinde etkili olabilir.

Ayrıca uzmanlara göre köpeklerin kullanıldığı uyuşturucu tespiti gibi alanlarda da bu aletin kullanılabileceğini kaydetti.

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2013.05.09 21:42 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:42 - boş7
A