Elektrik ve doğalgaza zam var mı?

Elektrik ve doğalgaza zam var mı?

Maliye Bakanı Şimşek elektrik ve doğalgaz fiyatlarında ayarlama yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruya cevap verdi.

2013.07.15 18:26 - Son Güncellenme: 2013.07.15 20:12 - Ekonomi
A
Elektrik ve doğalgaza zam var mı?


Petrol fiyatında geçici bir artışın söz konusu olabileceğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik ve doğalgaz fiyatlarıyla ilgili olarak da bir ayarlamanın söz konusu olmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlıkta "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2013 yılı Ocak-Haziran Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ENFLASYON TEKRAR DÜŞÜŞE GEÇECEK"

Yılın ilk 6 ayında bütçenin 3,1 milyar lira fazla verdiğini belirten Bakan Şimşek,faiz dışı fazlanın da yılın ilk yarısında yüzde 35 artarak 26,4 milyar liraya çıktığını söyleyerek, "Önümüzdeki dönemde enflasyon tekrar düşüşe geçecek.Belki 1-2 ay manşet enflasyonun yüksek kalabileceğini, yüksek seyredebileceğini belirten, Şimşek; "Ama çekirdek enflasyonda trend şunu gösteriyor; önümüzdeki dönemde enflasyon tekrar düşüşe geçecek, aşağı doğru bir trende geçecek. Çünkü Türkiye'de büyük bir çıktı açığı var" dedi.

Türkiye ekonomisinin geçen seneye göre bir toparlanma sürecinde olduğunu belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk çeyrekte güçlü bir ivme kazanmıştır, ikinci çeyrekte de iç talebin nispeten güçlü seyrettiğini görüyoruz. Diğer önemli bir gösterge yatırım malları ithalatıdır. Orada da bir artış söz konusu. 2012'nin ilk yarısında bütçe 19,6 milyar lira faiz dışı fazla vermişti. Bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 35 artışla faiz dışı fazla 26,4 milyar liraya çıktı. İlk 6 ayda bütçemizin fazla vermiş olması elde ettiğimiz güçlü performansı en iyi şekilde ortaya koymaktadır" ifadelerini kullanan Bakan Şimşek, "Bazı kesimler son birkaç aydır, haftadır Türkiye ekonomisi üzerine felaket tellallığı yapmaktadır. Bunun yersiz olduğu, doğru olmadığı bu rakamlarla ortaya konulabilir."

"AVRO BÖLGESİNDE RESESYON SÖZ KONUSU"

Küresel krizin üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen küresel ekonominin sıkıntıları aşamadığını söyleyen Şimşek, geçen yılın zor bir yıl olduğunu, bu senenin de küresel büyüme açısından oldukça durağan bir yıl olabileceğini dile getiren Şimşek, Türkiye için önemli bir bölge olan Avro Bölgesinde bir resesyon söz konusu olduğunu kaydetti. ABD'nin büyümesinde, son çeyrekteki aşağı doğru revizeye bakarak beklenenin altında bir büyümeyi ortaya koyduğunu belirten Şimşek, uzun bir süredir çok güçlü bir performans ortaya koymuş olan gelişmekte olan ekonomilerde ciddi bir yavaşlama görüldüğünü söyledi.

KÜRESEL EKONOMİ

Küresel ekonomiye ilişkin de bilgi veren Şimşek, "Bütün bunları bir arada ele aldığımızda küresel ekonomiye ilişkin beklentiler aşağı doğru revize ediliyor. Nitekim birçok kuruluş en başta IMF olmak üzere küresel büyümeye ilişkin tahminlerini aşağı doğru revize etmiştir. Mesela geçen seneye oranla en son açıklanan tahminler küresel büyümenin yüzde 0,8 daha aşağıda gerçekleşeceğini IMF ortaya koymuştur. IMF'in şu anda küresel büyümeye ilişkin tahmini yüzde 3,1'dir. Küresel kriz öncesi dünya ekonomisi yüzde 5'ler civarında büyüyordu. Yüzde 3'lük bir büyüme bu anlamda oldukça düşük bir büyümedir, küresel ekonomi açısından. Hatta bu son açıklanan tahminler yıl başındaki tahminlere göre bile daha aşağıda" diye konuştu. 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.15 18:26 - Son Güncellenme: 2013.07.15 20:12 - Zeynep Çelik
A