Elektriğe 'sessiz zam' girdi maliyetlerini artıracak!

Elektriğe 'sessiz zam' girdi maliyetlerini artıracak!

Tüketicilerin elektrik fiyatlarına, Ekim ayı verilerine göre en az yüzde 10 zam yapıldı. Düşük tüketimli tüketiciyi doğrudan etkilemeyen zam, üreticilerin ve işyerlerinin girdi maliyetlerini artırarak son tüketici ürünlerinde fiyatların artışına neden olacak.

2021.10.25 11:19 - Son Güncellenme: 2021.10.25 11:21 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Elektriğe 'sessiz zam' girdi maliyetlerini artıracak!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçtiğimiz Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan kararla "Son Kaynak Tedarik Tarifesi" adı verilen ve tüketici elektrik fiyatının maliyet bazlı olarak anlık değiştiği tarifenin kapsamını, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere aylık 300 bin TL fatura ödeyen kullanıcılara kadar düşürdü. Böylece bu kapsama dâhil edilen tüketicilerin elektrik fiyatlarına, Ekim ayı verilerine göre en az yüzde 10 zam yapılmış oldu.

Karar, düşük tüketimli tüketiciyi direkt olarak etkilemeyecek olsa da üreticilerin ve iş yerlerinin girdi maliyetini artırarak son tüketici ürünlerinde fiyatların artmasına neden olacak.

Elektriğe yapılan sessiz zammı değerlendiren sektör tedarikçilerinden Çağada Kırım, "Elektrik maliyetleri tüm dünyada rekor üstüne rekor kırıyor. Ülkemiz piyasasında, özellikle doğal gaz tarifelerinin belirleniş şekli nedeniyle global enerji krizi daha sınırlı hissediliyor. Ancak diğer taraftan yaklaşık yüzde 70 oranında dövize bağlı olan piyasamızda, yüksek kurun etkisi oldukça sert hissediliyor." diye konuştu.

Maliyetlerdeki artışların tüketicilere yansıtılmasındaki adaletsizliğin en çok hane halkına zarar vereceğinin altını çizen Kırım, "Bu tarife direkt olarak piyasa maliyetlerine bağlı olarak belirlendiğinden kapsam dâhilindeki kullanıcıların elektrik fiyatları, maliyet artışlarından direkt etkileniyor. Böylece artan elektrik maliyetleri iş yerleri ve üreticilere yüklenirken hane halkının elektrik faturalarının daha düşük tutulması hedefleniyor. Bu yaklaşım ilk bakışta doğru gibi gözükse de aslında hem tüketici hem de ülke ekonomisi için oldukça tehlikeli" dedi.

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2021.10.25 11:19 - Son Güncellenme: 2021.10.25 11:21 - HABER MERKEZİ
A