"Elazığ depremi Bursa'da olsaydı çok fazla can kaybı yaşanırdı!" (ÖZEL HABER)

"Elazığ depremi Bursa'da olsaydı çok fazla can kaybı yaşanırdı!" (ÖZEL HABER)

Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı, büyük Elazığ depremini Bursada Bugün'e değerlendirdi. Arabacı, "Bursa'da bu deprem olsaydı mühendislik hizmeti almamış, yönetmeliklere uygun yapılmamış ve yerinde denetimden geçmeyen binalarımız ayakta kalamazdı ve çok fazla can kaybı yaşanırdı" dedi.

2020.01.28 08:42 - Son Güncellenme: 2020.01.28 09:18 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
"Elazığ depremi Bursa'da olsaydı çok fazla can kaybı yaşanırdı!" (ÖZEL HABER)
02:07 "Elazığ depremi Bursa'da olsaydı çok fazla can kaybı yaşanırdı!" (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

"Elazığ depremi Bursa'da olsaydı çok fazla can kaybı yaşanırdı!" (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak Cuma günü saat 20.55'te meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda vatandaş da yaralandı.

Ülkeyi yasa boğan deprem hakkında Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı Bursada Bugün'e çarpıcı açıklamalar yaptı.

Arabacı, "Bursa'da bu deprem olsaydı mühendislik hizmeti almamış, yönetmeliklere uygun yapılmamış ve yerinde denetimden geçmeyen binalarımız ayakta kalamazdı ve çok fazla can kaybı yaşanırdı. Ülkemizde en büyük doğal afet tehlikesi depremlerdir.
Ve ülkemizde bugüne kadar olan depremler de bunun bir göstergesidir. Bundan sonra da bu depremler olmaya devam edecektir. İşte şimdi bizlere düşen görev ah vah etmek yerine artık bir an önce deprem odaklı çalışmalara deprem sonrası can kayıplarını azaltmak adına şimdiden daha da geç kalmadan başlamak lazım. Bu çalışmalar artık hayal değil deprem olmadan önce hangi bölgelerin zemin olarak hangi bölgelerin bina olarak oluşabilecek bir depremde nasıl etkilenebileceği bulunabiliyor" dedi.

Arabacı, "İşte bu çalışmaların sonucunda elde edilen veriler ışığında Bursamızdaki hem planlanacak alanların, hem kentsel dönüşüm yapılacak alanların, hem de deprem sonrası toplanma ve barınma alanlarının belirlenmesi gerekiyor. Yani bu çalışmalar ile depreme şimdiden hazır olmak, hazırlanmak gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı, "Bu konularla ilgili yasa, yönetmelik ve genelgelerde ciddi ve insan odaklı revizyonlar yapılması gerekiyor. İnşaat aşamasının her kademesinde yani zeminden yapı tamamlanana kadar sıkı ve ciddi bir denetim ve kontrol sisteminin olması şart. Bu konuda kesinlikle taviz vermemek gerekiyor. Çünkü deprem yolsuzluğun ve yoksulluğun olduğu yerlerde daha çok can alıyor maalesef. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak buradan bir kez daha sesleniyoruz. Deprem kaderimiz değildir. Ülkemiz artık depremler ile çok ve acı dersler aldı artık ödevimizi yapma zamanı" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.01.28 08:42 - Son Güncellenme: 2020.01.28 09:18 - HABER MERKEZİ
A