El yapımı bıçakçılık mesleğine ilgi azalıyor

El yapımı bıçakçılık mesleğine ilgi azalıyor

SİVAS'ta 30 yıldır bıçak imalatıyla uğraşan 45 yaşındaki Adnan Göçeri, her geçen gün ilginin azalan mesleği, az sayıda esnafla ellerinden geldiğince yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

2013.07.17 15:51 - Son Güncellenme: 2013.07.17 15:52 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
El yapımı bıçakçılık mesleğine ilgi azalıyor
02:50 El yapımı bıçakçılık mesleğine ilgi azalıyor

İLGİLİ VİDEO

El yapımı bıçakçılık mesleğine ilgi azalıyor

 

Eski Sanayi Sitesi'nde küçük bir dükkanda faaliyet gösteren el yapımı bıçak ustası Adnan Göçeri, bıçakçılığın dede mesleği olduğunu, ardından babası ve kendisinin de bu mesleği devam ettirdiğini söyledi. Babasının yanında küçük yaşlarda çıraklık yaptığını anlatan Göçeri, 15 yaşından itibaren aktif olarak bıçak üretimine başladığını kaydetti. Özellikle fabrikasyon üretiminin yaygınlaşmasıyla birlikte Sivas'ta da bıçakçılık mesleğine olan ilginin azaldığını belirten Göçeri, yeni neslin bu tür ustalık gerektiren işlere ilgi göstermediğini dile getirdi. Yaptığı bıçak, satır gibi el yapımı ürünleri genellikle iç piyasaya sattıklarını belirten Göçeri, gurbetçilerin ilgi gösterdiğini; zaman zaman da kente gelen yabancı turistlerin özellikle arayıp bularak bıçak almaya geldiklerini söyledi. Bıçakları ebatlarına göre 20 ve 50 lira arasında sattıklarını belirten Göçeri, bıçak yapımının ustalık ve sabır gerektiren zor bir iş olduğunu dile getirdi.

Sivas bıçağının kalite ve keskinliği ile bilindiğini anlatan Göçeri, "20 yıl önce 50 civarında bıçakçı dükkanı vardı. Bugün Sivas'ta sadece 18 dükkan kaldı. Gelişen teknoloji el sanatlarını yavaş yavaş bitiriyor. Sivas bıçağı ünlü olduğu için yine de rağbet görmeye devam ediyor. Biz 3 nesildir bıçakçılık yapıyoruz ama bunun daha fazla devam edeceğini düşünmüyorum. Çünkü yeni yetişen neslin mesleğe ilgisi yok. Benim çocuklarım da ilgilenmiyor. Bizlerin geçim kaynağı olan bıçakçılığın ilerleyen dönemlerde devam edeceğini sanmıyorum. Ama ben kendi adıma, ölene dek bu mesleği icra etmeyi düşünüyorum" diye konuştu.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.07.17 15:51 - Son Güncellenme: 2013.07.17 15:52 - HABER MERKEZİ
A