Ekstrem bir ameliyat!

Ekstrem bir ameliyat!

Dünyaca ünlü isimlerin yaptırdığı iddia edilen bu operasyona inanamayacaksınız!

2011.09.22 15:58 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Ekstrem bir ameliyat!

Estetikte sınır yok. Birazdan bahsedeceğimiz estetik ameliyat türünü pek çoğunuz bile duymamış olabilirsiniz. Operasyonu düşününce ilginç, hayaller de aklımıza gelmiyor değil açıkçası. Jane Fonda, Janet Jackson, Britney Spears, Cher, Elizabeth Taylor gibi ünlü isimlerin yaptırdığı, Türkiye'den de Hande Ataizi'nin de bir dönem önce yaptıracağı iddia edilen bu operasyon, daha ince görünmek için tercih ediliyor. Kaburga alınması ameliyatı... Genellikle belin ince görünmesi için tercih edilen bir operasyon türü...

CHER DAVALIK OLMUŞTU
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oytun İdil, kaburgaların alınması ameliyatlarının efsane haline gelmiş söylentiler nedeniyle tam anlaşılamayan bir girişim olduğunu söylerken, şöyle devam etti: "En yaygın söylenti bir çok ünlünün bu ameliyatı olduğu, böylece ince bir görünüme kavuşmuş olduğudur. Bu doğru değildir. Hatta ameliyatı yaptırdığı iddia edilen ünlü sanatçı Cher, bu haberi yayan Fransız magazin dergisini dava etmiş ve tıbben bu ameliyatı geçirmediğini de kanıtlamıştır. Bu ameliyat, öyle sık yapılan bir ameliyat değildir. Sadece çok çok uygun vakalara yapılabilir. Plastik cerrahlar bu ameliyatın nasıl yapıldığını bilir fakat hayatı boyunca uygun bir hasta gelmediğinden bu ameliyatı hiç yapmamış bir çok plastik cerrah vardır."

NASIL YAPILIYOR?
Op. Dr. Oytun İdil, operasyonun nasıl yapıldığını şöyle anlatıyor: "Ameliyat genel anestezi ile, karın germe ameliyatı sırasında yapılır. Karın germe ameliyatında karın cildi, iç çamaşır içinde kalacak bir kesiden (sezaryen izinin daha uzunu) girilerek kaburgalara kadar kaldırılır. Bu aşamada en alttaki kaburgalar olan 11. ve 12. kaburgalar alınabilir. Sanıldığından daha kolay bir ameliyattır. Bilindiği gibi kaburgaların büyük çoğunluğu ön tarafta birleşerek göğüs kemiğine yapışırlar. Onbirinci ve 12. kaburgalar ise genellikle ön tarafa uzanmadan kısa kalır ve diğer kaburgalarla birleşmezler; bu yüzden bunlara yüzen (serbest) kaburga denir. Bu kaburgaların alınması göğüs kısmı yüksekliğinin az görünmesine, dolayısı ile belin uzun ve ince görünmesine yolaçar. Kaburgalar hiç bir zaman tam olarak çıkarılmaz. Çünkü belin tam yan tarafını oluşturan kısımlarının biraz gerisine kadar çıkarılmaları belin ince görünmesi için yeterlidir. Bu kaburgaların arka kısımları böbrekleri arkadan gelen darbelere karşı korur, bu kısımların çıkarılması hem zordur hem gereksizdir hem de böbrekleri korumasız bırakır."

Bu ameliyata uygun hastanın dikkatli seçilmesini gerektiğini kaydeden Op. Dr. İdil, "Eğer dikkatli seçim yapılmazsa ameliyattan sonra hastanın vücut görünümü estetik olmayan bir hal alabilir. Kaburgaların alınması kişide bir rahatsızlığa yolaçmaz. Sanıldığı gibi solunum zorlukları olmaz çünkü alınan kaburgalar akciğerler seviyesinin altında kalır. Akciğerler ve göğüs boşluğu 9.-10. kaburga seviseyinde son bulduğu için bu ameliyat sırasında göğüs boşluğu yada akciğerler ile ilgili bir komplikasyon olması mümkün değildir" şeklinde konuştu.

"EKSTREM BİR AMELİYAT, ETİK DEĞİL"
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atay Atabey de kaburgaların alınması ameliyatlarının anatomiyi bozan bir ameliyat olduğu için etik olmadığını belirtirken şöyle decam etti: "Kalça kemiğinden bir şerit alınıp bel inceltilebilir ama bu anatomiyi bozmak anlamıondadır. Bu yüzden etik bulmuyorum. En altta, ucu çıkık olan altı serbest olan kaburgalar, zorunlu olunca alınır. Burun için ya da damak için kullanılması gerekirse alınabilir. Göğüs duvarında gerekli bir yapıdır. Bazı kadınlarda bu kaburga kemikleri çıkık olur. Bu yüzden çıkarılabilir. Kısmen çıkarılırsa bir zararı olmaz. Ama total olarak çıkarılırsa dalak ve karaciğer korunmaları engellenir. Alınma sırasında akciğerin göğüs zarı delinebilir ve akciğer havalanması bozulabilir. Türkiye'de de yapılmıyor. Bu biraz ekstrem bir ameliyat."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2011.09.22 15:58 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A