"Ekonomideki belirsizlik esnek politikaya zorluyor"

"Ekonomideki belirsizlik esnek politikaya zorluyor"

TCMB, ekonomistlere yaptığı sunumda global ekokonimideki belirsizlikleri ve artan sermaye girişi oynaklığının, likidite politikasında hala esnek olmaya devam etmeyi gerektirdiğini bildirdi.

2013.04.17 10:32 - Son Güncellenme: 2013.04.17 10:33 - Ekonomi
A
"Ekonomideki belirsizlik esnek politikaya zorluyor"

 

TCMB sunumunda, kredi büyümesinin referans faizlerin üzerinde seyrektmeye devam ettiğini ve son dönemde sermaye girişlerinin güçlendiğine belirtirken, sermaye girişlerindeki oynaklığın yüksek olduğunu vurguladı.

   
Cari işlemler açığında bir miktar artış olduğunu belirten TCMB, ancak politika çerçevesinin ve düşen emtia fiyatlarının cari işlemler açığında daha fazla kötüleşmeyi engelleyeceğini öngördüklerini belirtti.
   
TCMB, PPK'nın finansal istikrara yönelik risklerin dengelenmesi için, uygun politikanın makroihtiyati tedbirler ile döviz rezevrlerini attırırken faiz oranlarını düşük tutmak olduğuna karar verdiğini belirtirken, buna uygun olarak bir taraftan kısa vadeli faiz oranlarının indirildiğini diğer taraftan rezerv opsiyon katsayılarının (ROK) artırıldığını vurguladı.
   
TCMB, rezerv opsiyon mekanismasının otomatik dengeliyici doğasının daha geniş bir faiz koridoruna ihtiyacı azalttığını belirtirken, zayıf global talebin ve emtia fiyat görünümünün enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıları kontrol altına aldığını ifade etti. Bununla birlikte TCMB, kredi büyümesi ve yurtiçi talep artışının fiyatlama davranışları üzerindeki etkisinin yakından izleneceğini de vurguladı.
 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 10:32 - Son Güncellenme: 2013.04.17 10:33 - Ramazan Acar
A