Ediz antremanda rahatsızlanmış!

Ediz antremanda rahatsızlanmış!

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Emin Ergen, Eskişehirsporlu Ediz Bahtiyaroğlu'nun vefatına ilişkin, "Sporcuların sağlık taramalarının amatör seviyeden başlaması gerekiyor, sağlık kontrollerini yaygınlaştırmamız lazım" dedi.

2012.09.05 14:25 - Son Güncellenme: 2012.09.05 14:25 - Spor - HABER MERKEZİ
A
Ediz antremanda rahatsızlanmış!

Ergen, AA muhabirine sporcularda ölüme neden olan gizli kalp rahatsızlığının kalıtsal ve tespitinin son derece zor olduğunu söyledi.

Sporcular arasında gizli kalp rahatsızlıkları bulunanlar olduğunu belirten Ergen, "Bu olay maalesef ilk değil ve son olmayacaktır. Bu, sporda karşılaştığımız çok üzücü olaylardan birisi. Bununla ilgili birçok program ve çalışma gerçekleştirildi. TFF'nin bununla ilgili detaylı çalışmaları var" diye konuştu.

Ergen, Bahtiyaroğlu'nun ölüm nedeninin belirlenmesi için mutlaka otopsi yapılması gerektiğini anlatarak, profesyonel futbolcuların taramasının uluslararası kurallar çerçevesinde yapıldığını, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) uluslararası kurallara uyan en iyi kurumlardan biri olduğunu söyledi.

"İlk belirtiler çok önemlidir"

Ergen, Bahtiyaroğlu'nun ölmeden önce iki kez rahatsızlık geçirdiğini, gizli kalp hastalığının kontrollere rağmen tespit edilemediğine dikkati çekerek, hastalığın tespiti için çok kapsamlı ve masraflı taramalara ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Türkiye'de her futbolcunun sağlık taramasından geçtiğini vurgulayan Ergen, "Tarama tarzındaki sağlık kontrollerinde bu detaylı araştırmalar yer almıyor. Bu yüzden de kalıtsal kalp rahatsızlıkları tespit edilemiyor" şeklinde konuştu.

Bahtiyaroğlu'nun geçirdiği kalp krizinin gerektiği kadar önemsenmediğini ileri süren Ergen, şöyle devam etti: "Sporcunun bilinçlenmesi gerekiyor. Ediz, antrenman sırasında rahatsızlanmış, akşam da bir rahatsızlık geçirmiş ama bunu pek umursamamış. Bu konuda sporcuya sağlık eğitiminin verilmesi gerekiyordu. Sadece kendisinin de değil, takım arkadaşlarının ve antrenörlerinin de bu sağlık eğitiminin bir parçası olması gerekiyordu. İlk belirtiler çok önemlidir. Ediz'de de ilk belirtiler ortaya çıkmış ancak gereken önem verilmemiş."
"Sağlık kontrollerini yaygınlaştırmamız lazım"

Türkiye'de sağlık taramalarının çok iyi seviyede olmadığını iddia eden Ergen, "Sporcuların sağlık taramalarının amatör seviyeden başlaması gerekiyor, sağlık kontrollerini yaygınlaştırmamız lazım. Profesyonel futbolda değil, amatörde de bu kontrollerin yaygınlaştırılması lazım. Henüz çok iyi sağlık tarama sisteminin olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Ergen, konuşmasını şöyle tamamladı: "İlgili meslek kuruluşlarının da işin içinde olması gerekiyor. Futbolcuların küçük yaşlardan itibaren de sağlık taramalarından geçmesi bunu önleyemez. Bütün dünya bu problemle uğraşıyor. Doğumsal kalp rahatsızlığını yalnızca anjiyo grafi ile tespit edebiliriz. Ancak bu herhangi bir şikayeti olmayan insanlara yapılmıyor. Bu yüzden de gizli kalp hastalıklarını anlamamız güçleşiyor."

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2012.09.05 14:25 - Son Güncellenme: 2012.09.05 14:25 - HABER MERKEZİ
A