Edirne ile Yunanistan sınırında son durum ne?

Edirne ile Yunanistan sınırında son durum ne?

Yunanistan'a geçmek için Pazarkule sınır kapısına gelen yüzlerce göçmenin bekleyişi sürüyor. Göçmenler dün sabah saatlerinden beri otobüs ve minibüslerle Edirne'ye akın ediyor.

2020.02.29 09:30 - Son Güncellenme: 2020.02.29 13:31 - Güncel
A
Edirne ile Yunanistan sınırında son durum ne?
06:45 Edirne ile Yunanistan sınırında son durum

İLGİLİ VİDEO

Edirne ile Yunanistan sınırında son durum

03:06 Yunanistan sınırında sığınmacılara gaz bombası attı

İLGİLİ VİDEO

Yunanistan sınırında sığınmacılara gaz bombası attı

Pazarkule sınır kapısında bekleyenlerin sayısı her dakika artıyor. Sayıları düne göre en az 2 kat artan mülteci grubu, geceyi de soğuk havaya rağmen dışarıda geçirdi. Sınır kapısı önünde bekleyen kalabalık havadan bu sabah havadan da görüntülendi.

SINIR KAPILARI AÇILDI AKIN AKIN AVRUPA'YA

İdlib'deki hain saldırıdan sonra Türkiye'nin AB'ye gitmek isteyen mültecileri durdurmama yönünde aldığı kararı duyan göçmenler, gece yarısından itibaren yollara düştü.

Aralarında Suriyeli, İranlı, Iraklı, Faslı ve Pakistanlıların da bulunduğu göçmenler, sırtlarına çantalarını takıp İstanbul'dan taksiler ve otobüslerle yola çıkarak Yunanistan'a geçmek için Edirne'ye geldi. İzmir, Aydın ve Çanakkale'deki göçmenler de denize akın etti. İzmir'in Dikili ve Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki sahillerden botlara binen göçmenler, Yunan adalarında birer birer karaya çıktı.

Dün sabah küçük bir şişme botla, Midilli'ye ayak basan aralarında 15 göçmen, kayıt işlemlerinin yapılması için Moria kampına götürüldü. Middilli ve Sisam (Samos) adalarına akşam saatlerine kadar 80 göçmenin geldiği belirtildi.

'HELE SINIRI GEÇELİM GERİSİ ALLAH KERİM!'

Suriye'de iç savaşın başladığı ilk günden beri umut yolculuğuna çıkanların en şanslıları onlardı belki de... Ne yakalanma korkuları vardı ne kaçakçılara ödemek zorunda oldukları binlerce dolar... Yüzleri gülüyordu, heyecanlılardı. 'Çantamızı alıp çıktık' dediler. Bir planları yoktu. Tek hedefleri sınırı geçmekti. 'Sonrası Allah kerim' dediler, Meriç kıyısına dizildiler...

Ahmet ve arkadaşları Zeytinburnu'ndan taksiye binmişler, 4 araçlık bir konvoy halinde Edirne'ye gelmişler. Şehir girişindeki kontrol noktasında durduruldular. Kısa bir kontrolün ardından yollarına devam ettiler. İleride 4 taksi tekrar buluştu. Yanlarına yaklaştığımda "Abi acelemiz var, çok bekleyemeyiz" dediler. Yüzleri gülüyordu. Heyecanlıydılar. "Sadece kıyafetlerimizi aldık" dediler. Nereye gideceklerine dair bir planları yoktu. Tek hedefleri sınırı geçmekti. "Sonrası Allah Kerim"diyorlardı. Edirne'de en kestirme yoldan Meriç kıyısına dizildiler.

SAL GEÇİŞİ 20 TL

Meriç kenarındaki Doyran köyü, geçişin yoğun olduğu noktalardan. Burada bir salcı var. Kişi başı 20 liraya karşıya geçiriyor. Suriyelilerin yanı sıra Afganlar da var. 24 yaşındaki Hamit eşi ve iki çocuğuyla gelmiş. 'Abim Selanik'te, bizi bekliyor' diyor. 3 yaşındaki kızı Mercan etrafında olup biteni anlamaya çalışıyor.

YUNANLAR DÖVÜYOR ABİ

16 yaşındaki Şahin, genç yaşına rağmen çok tecrübeli. Üç kere geçmiş Meriç'i... 'Yunanlar hem dövüyor hem de telefon ve paramızı alıp geri yolluyor' diyor. O yüzden geçmekte kararsız. Akşam Yunan askerinin yakalayıp geri göndereceğinden korkuyor.

SİLAH SESLERİ VIZ GELİYOR

"Nasıl bir akıbetleri olacağı henüz belirsiz" diye düşünüyorum ki silah sesleri duyuluyor. Ardından Yunan sınır muhafızları ağaçların arasından beliriyor. Ama göçmenler korkmuyor. Top sesleri ve uçak bombardımanlarından kaçan bu insanlar için birkaç el silah sesi ne kadar ürkütücü olabilirdi ki...

YUNAN ASKERİ GÖÇMENLERE BİBER GAZI VE SES BOMBASI ATIYOR

Tampon bölgede bekleyen düzensiz göçmenlere Yunan güvenlik güçleri arasında gerginlik artıyor. Yunan askerleri düzensiz göçmenlere geri çekilmeleri için zaman zaman biber gazı ve ses bombası atıyor.

DÜN GECE MERİÇ NEHRİ ÜZERİNDEN YUNANİSTAN'A GEÇENLER OLDU

Sınıra insan akınının yanı sıra Yunan güvenlik güçleri ile göçmenler arasındaki gerginlik de artarak devam ediyor. Öte yandan düzensiz göçmenlerden bazıları dün gece farklı noktalardan Meriç Nehri üzerinden Yunanistan'a geçti.

TÜRKİYE'DE 3.5 MİLYON SURİYELİ BULUNUYOR

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye'de 3.5 milyon Suriyeli bulunuyor. Bu rakam 2014 yılında 1.5 milyon, 2015'te ise 2.5 milyondu.

Türkiye'de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli göçmen sayısı Ocak 2020'de 14 bin 34 kişi artmıştı. Türkiye'deki 3.5 milyon Suriyeli göçmenin 1 milyon 660 bin 581'i 0-18 yaş grubundaki çocuklardan oluşuyor. Kadınlar ve çocukları birlikte değerlendirince bu sayı 2 milyon 521 bin 416 kişiye ulaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Suriye'den zorunlu göç ile ilgili konuşan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Suriye'deki zorunlu göçün savaşın başından bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu söylemişti. Laerke, İdlib'de 2.8 milyon sivilin insani yardıma muhtaç durumda olduğunu belirtmiş ve çatışmaların şiddetlenmesi durumunda göç dalgasının büyüyebileceğini belirtmişti.

AB İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ GÖÇ ANLAŞMASI

2015'te Suriye'den Avrupa'ya yaşanan göç dalgalarının ardından, Avrupa Birliği ile Türkiye göçmen krizinin çözümü için bir mutabakata varmıştı.

Mart 2016'da yürürlüğe giren mutabakatla birlikte, kaçak yollarla Yunanistan'a geçen göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesine ve AB'nin Türkiye'ye geri gönderilen her bir göçmen karşılığında, hâlihazırda Türkiye'de bulunan bir göçmeni kabul etmesine karar verilmişti.

Yapılan anlaşmada ayrıca Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Suriyeli göçmenlere harcanmak üzere iki aşamada 6 milyar euro ödemesi kararlaştırılmıştı.

Eylül 2019'da konuyla ilgili bir değerlendirme yapan AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, "AB-Türkiye arasındaki göç mutabakatı sonuç vermeye devam ediyor. Mutabakat sayesinde düzensiz göç yüzde 91 azaldı." diye konuşmuştu.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2020.02.29 09:30 - Son Güncellenme: 2020.02.29 13:31 - Gülcan Tekin
A