Duterte'den sert çıkış: Aşı olmayanlar evde kalsın!

Duterte'den sert çıkış: Aşı olmayanlar evde kalsın!

Çin'in bağışladığı Sinopharm şirketinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını geri almasını isteyen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Covid-19'a karşı aşı olmayı reddeden kişilerin başkalarını enfekte etmemek için evde kalması gerektiğini söyledi.

2021.05.18 13:11 - Son Güncellenme: 2021.05.18 13:12 - Dünya
A
Duterte'den sert çıkış: Aşı olmayanlar evde kalsın!

Koronavirüs salgını ile mücadelede aşılama çabaları dünyanın farklı ülkelerinde devam ederken, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'den ülkesindeki aşı çalışmalarına şüpheyle yaklaşanlara yönelik yeni çıkış geldi. Bugün yayınlanan bir konuşmasında aşıların etkisine ilişkin korkuların dayanağının olmadığını belirten Duterte, aşılanmak istemeyenlere yönelik "Sizi zorlayamayız ama aşı olmak istemiyorsanız, başkalarına bulaştırmamak için evinizden dışarı çıkmayın" ifadelerini kullandı. Duterte, söz konusu kesimin ülkenin içinde bulunduğu krizi çözmeye yardım etmek yerine sürü bağışıklığına ulaşma süresini uzattığını ifade etti.

7 AŞIYA ONAY VERİLMİŞTİ

Filipinler Covid-19 aşılama seferberliğine 1 Mart'ta Çin tarafından hibe edilen yaklaşık 600 bin dozluk Sinovac aşısı ile sağlık çalışanlarından başlamış, 4 Mart'ta ise Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'nın (COVAX) sağladığı 525 bin 600 dozluk AstraZeneca aşısının ilk bölümünün teslim alındığı bildirilmişti. Daha önce Pfizer-BioNTech ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısına da onay verilen ülkede, Rusya üretimi Sputnik V de acil durumlarda kullanım için vize almıştı. Son olarak ise Janssen, Covaxin ve Moderna aşılarına yeşil ışık yakılmıştı.

ÇİN'DEN AŞILARINI GERİ ALMASINI İSTEMİŞTİ

Filipinler'de henüz kullanımına onay verilmeyen Sinopharm'ın Kovid-19 aşısını uygulattığı için eleştirilen Devlet Başkanı Duterte, Çin'den, bağışladığı 1000 doz aşıyı geri almasını talep etti. Duterte, ülkede henüz onaylanmayan Kovid-19 aşısının kullanımının riskli olduğu eleştirilerini kabul ederek üzgün olduğunu dile getirmiş, doktorların, Kovid-19 aşısı olmasını tavsiye ettiğini belirten Duterte, kendisine uygulanan Sinopharm aşısının, aşıya ilgili makamlardan onay alınmadan insani nedenlerle hastalarda kullanıldığı durum kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetmişti. 

Filipinler Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, dün itibarıyla son 24 saatte 5 bin 979 kişide Kovid-19 tespit edildi. Ülkedeki vaka sayısı 1 milyon 149 bin 925'e yükseldi.

Ülkede son 24 saatte 72 kişinin yaşamını yitirmesiyle virüse bağlı can kaybı sayısı 19 bin 262'ye çıktı, virüse yakalanan 1 milyon 76 bin 428 kişi iyileşti.

Filipinler'deki günlük vaka sayıları 19 Nisan'dan bu yana 10 binin altında seyrediyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.05.18 13:11 - Son Güncellenme: 2021.05.18 13:12 - Gülcan Tekin
A