Dut ağacı Bursa'da bağlamaya dönüşüyor! (ÖZEL HABER)

Dut ağacı Bursa'da bağlamaya dönüşüyor! (ÖZEL HABER)

"Herkes kendini över ama ben övmüyorum, asla dört dörtlük bir ustayım demiyorum, sadece yaptığım sazlarla herkesi memnun etmeye çalışıyorum" diyor bağlama ustası Sadık Sağlam... Kütük halinde kesilen dut ağaçlarını ince ince işleyerek bağlamaya dönüştürüyor. "Bırakın yarım milimi, onda bir hata kabul etmez tesviye" diyor. Bursa'da benzersiz sazların üretilme öyküsünü sizler için haberleştirdik.

2021.01.04 08:45 - Son Güncellenme: 2021.01.04 09:19 - Bursa Bölge
A
Dut ağacı Bursa'da bağlamaya dönüşüyor! (ÖZEL HABER)
07:36 Dut ağacı Bursa'da bağlamaya dönüşüyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Dut ağacı Bursa'da bağlamaya dönüşüyor! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

66 yaşında olan Sadık Sağlam, 40 senedir Bursa'da bağlama yapıyor.

Kütük halinde kesilen dut ağaçlarını ince ince işleyerek bağlamaya dönüştürüyor.

Her bir saza aynı incelikte davranan, aylarca ve senelerce emek veren Sağlam, müşteri memnuniyetini her şeyden önde tutuyor.

Bağlama yapmanın yanı sıra kendini geliştirmeyi de ihmal etmeyen Sadık Usta, yarım kalan lise eğitimini de yavaş yavaş tamamlamaya çalışıyor.

"SAZIN EN ÖNEMLİ KISMI TESVİYEDİR"

Usta Sadık Sağlam, "Ben bu işi 40 senedir yapıyorum. İlk Samsun'da başladım sonra Adapazarı'nda yapmaya başladım. Ustam vardı orada. İsmi Sabri Uzun. Onun yanında biraz çalıştım ama çok uzun değil. Öyle başladım bu işe. Bu 40 sene içerisinde hep bağlama yapmadım. İnşaatlarda çalıştım, operatörlük yaptım. 50 senedir saz çalıyorum, 17 yaşımdan beri. İlk kendi sazımı yaptım. Daha sonra ustamın yanında çalışarak tecrübe kazandım, hem oyma konusunda hem de tesviye konusunda. Sazın en önemli kısmı tesviyedir. Bazıları sazın tesviyesini yapıyor ama adam memnun olmuyor, bana getiriyor. Ben yapıyorum ve memnun kalıyor o saz bir daha geri gelmiyor. Ben zaten sazın en çok tesviye kısmıyla uğraşıyorum. O kısım çok zahmetli emek isteyen bir yer. Bırakın yarım milimi, onda bir hata kabul etmez tesviye. Herkes kendini över ama ben övmüyorum, asla dört dörtlük bir ustayım demiyorum, sadece yaptığım sazlarla herkesi memnun etmeye çalışıyorum" dedi.

"BÜTÜN KABA İŞLEMLERİ BİTİNCE TUZLU SUYUN İÇİNE ATIYORUM"

Uzun bir süre dükkân açamadığını söyleyen Sadık usta, "Başka işlerde çalıştım, para biriktirince de kendime dükkân açtım. Bursa'da eski olan ustalardan biriyim. Ortaokulu Bursa'da okudum. Şu anda da liseye devam ediyorum. Kendimi geliştiriyorum. Bazen sınavları kaçırıyorum ama olsun. Bazen müşteriler benden bağlama dersi almak istiyor. Ara sıra veriyorum ama çokta verme taraftarı değilim. Ben burada tamir yaparak paramı alıyorum zaten. Çok çok ısrar ederse veriyorum ama çoğunlukla hocalarıma yönlendiriyorum. Sazın iki türü var. Oyma ve yaprak. Oyma için dut ağacının kütüğünü alıyorum işlemeye başlıyorum. Dört köşe kenarlarını aldıktan sonra oymaya başlıyorum. Bütün kaba işlemleri bitince tuzlu suyun içine atıyorum. 2 ay orada bekliyor ve öz suyunu çekiyor, kuruyor. Böyle yapılan saz daha sağlıklı oluyor. En güzel, sağlam saz için 6 yıl beklemek gerekiyor. Saz bin liraya da var, 2 bin liraya da. Ben müşteri nasıl bir saz isterse öyle yapıyorum. Dışarıda insanlar 3 bin liraya yaprak saz satıyor. Ama oyma saz bin liraya olmaz. O daha pahalı oluyor. Saz yapmak zahmetli zaten. Çok dikkat ve düzen istiyor. Ayarı çok önemli. Ayarı düşük olursa bittikten sonra çalmaz zaten. Tesviye kısmı en ince, en titiz en önemli noktasıdır" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.01.04 08:45 - Son Güncellenme: 2021.01.04 09:19 - Şeyma Nur Sezgin
A