Dünya 1 Mayıs'ı nasıl gördü?

Dünya 1 Mayıs'ı nasıl gördü?

İstanbul'da 1 Mayıs Günü'nde yaşanan şiddet dünya medyasında da yer buldu.

2013.05.02 18:20 - Son Güncellenme: 2013.05.02 18:20 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Dünya 1 Mayıs'ı nasıl gördü?

Yabancı medya, "yasağa meydan okuyan" göstericileri polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile dağıttığına dikkat çekerken "Sembolizmle yüklü bir yer" olarak nitelediği Taksim Meydanı'nın "tarihi anlamı" üzerinde de durdu. Bu arada, yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürt sorununu diyalog yoluyla çözme girişimiyle tezat" gibi ifadeler kullanıldı.


BBC: "POLİS KALABALIKLARI TAZYİKLİ SU VE GAZLA DAĞITTI"
BBC, İstanbul'da polis, 1 Mayıs Günü Taksim Meydanı'nda mitingle kutlamak isteyen kalabalıkları tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla dağıttığını, polisin müdahalesi sırasında 3 vatandaşın ağır yaralandığını, DİSK binasının kuşatıldığını kaydetti. BBC, "Taksim Meydanı'na çıkan bütün yolları sabahın ilk saatlerinden itibaren kapatan polis, Beşiktaş'taki CHP ilçe binasının önünde toplanan kalabalığa yürüyüşe geçtikleri anda, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Polis müdahalesi sırasında ağır yaralanan 17 yaşındaki lise öğrencisi Dilan Alp'in yoğun bakımda olduğu belirtildi" dedi.

FT: "KÜRT SORUNUNU DİYALOG YOLUYLA ÇÖZME GİRİŞİMİYLE TEZAT"
İngiliz gazetesi Financial Times,1 Mayıs'in Taksim'de kutlanmasını önlemek için alınan önlemlere dikkat çektiği haberinde 1977 yılında yaşananları anımsatarak "Meydanın, Türk solu için özel bir anlamı var" diye yazdı. Gazete, "1 Mayıs konusunda kökleri İslam'a olan hükümet ile geleneksel laik muhaliflerinin karşı karşıya gelmeleri, Sayın Erdoğan'ın ülkenin Kürt sorununu diyalog yoluyla çözme girişimi ile tezat oluşturuyor" yorumunu yaptı.

EL CEZİRE: "TAKSİM'İN TARİHİ BİR ANLAMI VAR"
İstanbul'da 1 Mayıs'ta polis göz yaşartıcı gaz kullanırken birçok kişinin yaralandığına işaret eden El Cezire kanalı ise, hükümetin "güvenlik gerekçeleri" ile Taksim'de miting yapılmasını yasakladığını belirtti. "Meydanda büyük grupların toplanmasını önlemek amacıyla metro istasyonları, bazı otobüsler ve Boğaz vapurları seferleri askıya alındı" diyen El Cezire, 1977 ylılında 34 kişinin öldürülmesi nedeniyle Taksim'in "tarihi bir anlamı" olduğunu vurgularken de "Olup bitenler ile ilgili gerçek, onları kimin öldürdüğü hiçbir zaman tam olarak saptanmadı" diye ekledi.

WSJ: "YASAĞA MEYDAN OKUYAN GÖSTERİCİLERE GAZ VE TAZYİKLİ SU"
Wall Street Journal gazetesi de, hükümetin Taksim yasağına "meydan okuyan" göstericilerle polis ile çatıştığına, polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığına dikkat çekerken "Türk otoriteleri, önceki yıllarda meydanda 1 Mayıs mitinglerini önlemek için sık sık güce başvurmuştu" dedi. Gazete, İstanbul'un bazı kısımlarının kapatılmasına da vurgu yaptı.

LATİMES: "TAKSİM SEMBOLİZMLE YÜKLÜ"
Los Angeles Times gazetesi, Türkiye'de 1 Mayıs'ta göstericilerin "otoritelerce bloke edilen bir meydana ulaşmaya çalışırken polis ile çatıştığını", belirterek "Sembolizm ile yüklü bir yer, çünkü 36 yıl önce 1 Mayıs Günü göstericiler orada vurulmuştu" diye yazdı.

(ANKA)

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.02 18:20 - Son Güncellenme: 2013.05.02 18:20 - HABER MERKEZİ
A