"Dörtlük dörtlük Aleviyim"

"Dörtlük dörtlük Aleviyim"

Başbakan Erdoğan, kendilerini Alevi olarak tanıtan ancak Hz. Ali'nin yaşam şeklinden uzak yaşayanların olduğunu belirterek, "Eğer Alevilik Hz. Ali'yi sevmekse, ben dört dörtlük bir Aleviyim" dedi

2013.07.17 23:45 - Son Güncellenme: 2013.07.17 23:45 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Dörtlük dörtlük Aleviyim"


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin anayasada uzlaşılan 48 maddeyle ilgili açıklamalarına cevap verdi. MHP'nin 48 maddeyle ilgili kendi içinde çelişkiye düştüğüne dikkat çeken Erdoğan, "Bir defa sizin bize söyleyecek, lafınız yok ya. Niye? Çünkü biz 326 milletvekiliyle bu uzlaşma komisyonunda 3 kişiyle temsil edilmeyi kabul etmişiz, sen ise 51 tane milletvekilinle 3 kişiyle temsil ediliyorsun. Ayıptır ya, saygılı ol" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Ankara İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğinde gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gezi Parkı olaylarına dikkat çeken Erdoğan, ülke içinde bir Alevi-Sünni ayrışmasının hedeflendiğine dikkat çekti. Alevi-Sünni konusuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

"Alevilik-Sünnilik ne demek ya? Alevilik Hz. Ali Efendimizi sevmek değil mi? Alevi Müslüman değil mi? Sünni de Müslüman. Eğer Alevilik Hz. Ali'yi sevmekse, ben dört dörtlük Aleviyim. Çünkü Hz. Ali Efendimizi çok seviyorum. Sevgililer sevgilisinin damadı, 4. Halife; cengaver. Onu nasıl sevmem? O nasıl yaşıyorsa onun gibi yaşamaya gayret ediyorum. Ama 'Aleviyim' diye ortaya çıkıp Hz. Ali'nin yaşam şekliden uzak olanlara söyleyecek hiçbir şeyim yok."

Başbakan Erdoğan, "Kardeşlerim, bizi bölmek isteyenlere, böyle bir mezhep kavgasının içine sokmak isteyenlere sakın oyuna gelmeyin. Bu bir tuzaktır, ciddi tuzaktır. Bu oyuna gelmeyeceğiz" diyerek, yapıcı bir dil kullanılması gerektiğine dikkat çekti. "Nezaketten, zarafetten asla taviz vermeyeceğiz" diyen Erdoğan, "Kışkırtmalara tahriklere asla gelmeyeceğiz. Ankara'da her ilçede, her mahallede her köydeki insanımıza ulaşacak, farkımızı onlara gösterecek, Türkiye sevdamızı millet sevdamızı onlarla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

"BAHÇELİ, ÖNCE DÜRÜST OL"

Başbakan Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili son durumu da değerlendirdi. Milletin bir anayasa beklediğini, fakat CHP, MHP ve BDP'nin bu çalışmaların önünü kesmek için ellerinden geleni yaptığını söyleyen Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 2 gün önce yaptığı sert açıklamayı hatırlattı. "Benim edebim onun ağzıyla konuşmaya müsaade etmez. Çünkü o seviyeye inmem. Benim, Türk milleti ahlakı onun menşeinden, kökünden ecdadımızdan aldığımız terbiye buna müsaade etmez" diyerek Bahçeli'ye yüklenen Erdoğan, "Bizi terör örgütüyle işbirliği yaparmış gibi gösterme gayreti içerisine girmek aslında bir zillettir, bir denaettir" dedi.

Kendilerinin terörü bitirme gayretindeyken MHP'nin ise sokakları terörize etme gayreti içinde olduğunu söyleyen Erdoğan, buna örnek olarak ise bazı MHP'lilerin Habertürk Gazetesi'ni basmak istemesini gösterdi. "Gittiler oraları taşladılar?" diyen Erdoğan, "AK Parti gençliğinden böyle bir şey göremezsiniz? Niye, Çünkü bizim kitabımızda anarşi yok. Bizim kitabımızda terör yok" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin anayasa çalışmalarında uzlaşılan 48 maddenin Genel Kurul'a gelmesine onay vermeyen açıklamasına cevap veren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ramazan-ı Şerif ayındayız. Bizim iftarlarda yaptığımız bu konuşmalardan dahi rahatsız oluyor. Önce dürüst ol. 48 maddede mutabık kalındığına göre, bir gün önce yardımcın 'ön koşulsuz biz bunu çıkarmaya varız' diyor, bir gün sonra sen çıkıyorsun 'hayır' diyorsun. Önce siz içinizde bir defa birbirinizle vuruşmaya düşmüşsünüz. Böyle bir durumdasınız. Ve samimi olsanız; tamam 4 siyasi parti madem 48'inde anlaştı, buyurun bunları geçirelim, bundan sonra artırabiliyorsak daha da artıralım. Bunları geçirelim. Bir defa sizin bize söyleyecek, lafınız yok ya. Niye? Çünkü biz 326 milletvekiliyle bu uzlaşma komisyonunda 3 kişiyle temsil edilmeyi kabul etmişiz, sen ise 51 tane milletvekilinle 3 kişiyle temsil ediliyorsun. Ayıptır ya, saygılı ol.

326 milletvekiline sahip olan bir parti 3 tane temsilciyi bulunduruyor, 51 milletvekiline sahipsin; 3 milletvekili bulunduruyorsun. Saygı duyman lazım. Çünkü biz, bağcıyla kavga etmiyoruz, biz 'üzümü yiyelim' diyoruz. Milletçe, hep beraber... Hepsinin toplamı CHP, MHP, BDP 220... Onlar 9 kişiyle temsil ediliyor. Biz 326, 3 kişiyle. Görüyor musunuz? Ama derdimiz başka. Biz diyoruz ki, 'bu işi başaralım'.

Arkadaşlarıma tekrar teklif ettim. 3 tane arkadaşıma dedim ki, 'Sayın Meclis Başkanı'na ben söyledim, siz de söyleyin. Haftada 2 gün tatil yapacaksınız, 5 gün yoğun bir şekilde çalışmak suretiyle yeni anayasayı çıkaracaksınız. Buna var mı, yok mu bunu ortaya koysunlar'. Biz varız. 'Ee daha önce başka türlü tarih söylemiştin?' Söyledim ama siz hiçbir zaman sözünüzde durmadınız ki. Şimdi de Meclis Başkanımızın ricasını kırmadık, bu rica üzerine bunu kabul ettik. Ve bu işi yürüten Meclis Başkanı'dır, nihai kararı verecek olan da odur."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.17 23:45 - Son Güncellenme: 2013.07.17 23:45 - HABER MERKEZİ
A