Domatesler zehirli suyla sulanıyor

Domatesler zehirli suyla sulanıyor

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçilerinin ürünlerini zehirli su ile suladığını söyledi.

2012.10.16 16:15 - Son Güncellenme: 2013.01.25 09:13 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Domatesler zehirli suyla sulanıyor

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Karacabey'de "üretimden tüketime domates'' konulu panel düzenlendi. Ticaret Borsası konferans salonunda düzenlenen panele, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Meclis Başkanı Nuri Karaca, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdoğan Ceylan, çevre ilçe Ziraat Odası başkanları ile çok sayıda çiftçi ve vatandaş katıldı.
Panelde konuşan Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, tarım sektörünün meselelerini kendi içinde çözme yeteneği kazanması gerektiğini belirterek, sektör ortaklarının birbirine rakip değil, tamamlayıcı olduğunu vurguladı. Eren, sektör paydaşlarından bir tanesinin zarar görmesi halinde hepsinin bundan etkileneceğini söyledi.
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, domates konusunun yıllardır konuşulduğunu belirterek, "Bu meseleyi sürekli konuşuyoruz. Ben size domates konusunda bazı rakamlar vereceğim. Ama bundan önce daha önemli bir konumuz var o da sulama konusudur'' dedi.
Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçilerinin ürünlerini zehirli su ile suladığını söyleyen Karaca, "Biraz abartıyor olabilirim, ama sulama suyumuz zehirli. 10 -15 yıl önce gündeme getirmiştik ve tedbir alınmıştı. Fakat şu an suyumuz yine çok kötü. Ürünlerimizi zehirli su ile suluyoruz. Ben bu konuda DSİ, Etibor ve Sulama Birliği'ne dava açtım. Konu mahkemede, ama ben size çarpıcı rakamlar vermek istiyorum. Sulama suyunda kabul edilebilir rakamlar vardır ve bu bor olarak 1'dir. Mustafakemalpaşa Ziraat Odası'nın yaptırdığı tahlillerde bu rakam 19,3 çıktı. Bizim yaptırdığımız tahlillerde Karacabey'de ise 19,6 çıktı. Bu resmen cinayettir. Çiftçilerimiz katlediliyor. Bizim çiftçilerimiz bu şartlar altında yoğun çaba harcayarak beklenenin üzerinde verim almayı başardı. Bu çiftçilere birer madalya takmak gerekir" şeklinde konuştu.
Domates konusuna da değinen Karaca, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
"Bursa'da 2011 yılında 969 bin ton salçalık domates üretimi yapıldı. Bunun 660 bin tonu Karacabey'de, 276 bin tonu ise Mustafakemalpaşa'da üretildi. Yani Bursa'nın salçalık domates üretiminin yüzde 68'i Karacabey'de, yüzde 28,5'i Mustafakemalpaşa'da üretiliyor demektir. Buna rağmen çiftçilerimiz zarar görmektedir. Çünkü 1 kilogram domatesi 14 kuruşa mal edip, 13 kuruştan verdiler".

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.10.16 16:15 - Son Güncellenme: 2013.01.25 09:13 - HABER MERKEZİ
A