Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya verilen viski şişesi kayboldu

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya verilen viski şişesi kayboldu

Japonya hükümeti tarafından dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya verilen viski şişesi kaybolunca, Dışişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.

2021.08.05 17:21 - Son Güncellenme: 2021.08.05 17:24 - Dünya
A
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya verilen viski şişesi kayboldu

2019'da Japonya hükümeti tarafından dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya verilen 5 bin 800 dolar değerindeki bir şişe viski ortada yok.

Pompeo'nun hediyeyi alıp almadığı da meçhul zira ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çarşamba günü açıkladığı tutanaklara göre şişenin geldiği tarih olan 24 Haziran 2019'da Pompeo, Suudi Arabistan ziyaretindeydi.

ÜST LİMİT 390 DOLAR!

ABD'de resmi kurum çalışanları ki buna devlet adamları ve memurlar da dahil değeri 390 doların altında olan hediyeleri alabiliyor. Bu fiyatın üzerinde bir değerdeki hediyeleri almak isteyen kişiler tespit edilen fiyatı ödemek zorunda. Bakanlık içkiye 5 bin 800 dolar değer biçti ama içki kayıp. 

Buna benzer bir duruma, son yirmi yılda tutulan benzer dosyalarda rastlanmadığı ifade edildi.

Pompeo, 2019'da Kazakistan Cumhurbaşkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı'ndan da hediyeler aldı. Değerleri toplam 19 bin 400 dolar olarak belirlenen iki halı da Genel Hizmetler İdaresi'ne devredildi.

Eski Dışişleri Bakanı Pompeo'nun avukatı William A. Burck, müvekkili adına bir açıklama yaparken Pompeo'nun böyle bir alıp almadığını hatırlamadığını söyledi. Burck, "Müvekkilim şişeye ne olduğundan, şişenin nerede olduğundan ve bakanlığın buna dair bir soruşturma açtığından habersiz" ifadelerini kullandı.

ABD Anayasası ise bir devlet görevlisininyabancı bir hükümetten hediye kabul etmesini yaşa dışı olarak tarif ediyor. Gelen tüm hediyeler ABD hükümetinin malı olarak kayıtlara geçiyor. Bunun mantığı ise şu şekilde: Bu, ABD'nin kurucuları ve anayasasını hazırlayanlar tarafından yabancı hükümetlerin ABD'li devlet görevlileri üzerinde bir etki gücü kazanmasını önlemek amacıyla alınmış bir tedbir.

Böylesi bir hediyeyi şahsen kayıt dışı bir şekilde kabul ederken yakalanan herhangi bir devlet görevlisi halen görevdeyse para cezası veya görevden almaya kadar gidebilecek cezalarla karşı karşıya kalabilir.

'HİÇ ÖDEME YAPILMADI'

Dışişleri Bakanlığı, gizemli şişeye ve şişe hakkında açılan soruşturmaya dair başka bir ayrıntı vermezken konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan iki kişi, ABD Genel Hizmetler İdaresi'ne şişe için hiçbir zaman ödeme yapılmadığından emin olduklarını öne sürdü.

Konuya dair bir başka detay ise Donald Trump'a dayanıyor. Bilinen üzere Trump hükümetinin görevlileri kayıt tutma ve çalışma etiği gibi günlük meselelerle ilgili hazırlanmış olan yönergeleri rutin olarak çiğnemekteydi. Hediyelere dair dosyalanan evrakların da ekseriyetle eksik olduğu ortaya çıktı.

Bununla birlikte kayıp şişe olayı, 2024'te Cumhuriyetçiler'in başkan adayı olabileceği öne sürülen Pompeo'nun çalışma şekline dair ortaya çıkan tartışmaların en yenisi.

Hatırlanacağı üzere Pompeo ve eşinin hükümet kaynaklarını kötüye kullanıp kullanmadıklarını araştıran bir genel müfettiş, Pompeo'nun ısrarları üzerine Donald Trump tarafından görevden alınmıştı.

Dışişleri Bakanlığı'nın yeni genel müfettişi ise nisan ayında Pompeo ve eşinin personelden köpeklerine bakmak gibi kişisel görevler talep ettiğine ve etik kuralları çiğnediğine dair bir rapor yayınladı.

Bir ceza savunma avukatı, etik uzmanı ve Temsilciler Meclisi'nin eski üst düzey avukatı olan Stanley M. Brand, "40 yıldır etik konularıyla uğraşıyorum ve bu hiçbir zaman listenin başında hatta sorunlar listesinde bile olmadı" diyor.

40 yıldır Washington'da çalıştığını belirten Brand, bir devlet görevlisinin uygunsuz bir iş yapıp yapmadığına dair soruların yabancı ülkeden gelen bir hediyenin yanlış bir yöntemle kabul edilmesiyle ortaya çıkamayacağını ifade ediyor.

Resmi kayıtlara göre Eski ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania 2019'da yabancı liderlerden toplam değeri 120 bin doları aşan birçok hediye almış.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.08.05 17:21 - Son Güncellenme: 2021.08.05 17:24 - Sevcan Sarıkaya
A