Diploma üzerinden eğitim konuşulmaz

Diploma üzerinden eğitim konuşulmaz

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Turan, gelişmiş ülkelerin öncelik olarak eğitimi koyduklarını dile getirdi. Temel eğitim sorunlarının sonuçlanmamasının faturasının ağır olduğunu vurgulayan Turan, " Her çocuk elenmeye aday, diploma üzerinden bir yapı oluşturuluyor" dedi.

2019.03.04 10:13 - Son Güncellenme: 2019.03.04 14:47 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Diploma üzerinden eğitim konuşulmaz

Bursada Bugün TV'de Aysın Komitgan'ın sunumuyla yayımlanan Gün 'Aysın' programının konuğu Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Turan oldu. Gelişmiş ülkelerin eğitim alanında 3 öncelik belirlediğini söyleyen Turan, "Birinci önceliğimiz eğitim, ikinci önceliğimiz eğitim ve üçüncü önceliğimiz eğitim düsturuyla hareket ediyorlar. Her ülke kendi var olma stratejisini eğitim aracılığıyla başaracağına inanır. Türkiye de en kapsamlı eğitim sistemine sahip bir ülke" dedi.

EĞİTİME BİLİMSEL BAKMIYORUZ

Eğitim sisteminin yapı ve davranış olmak üzere iki boyutunun olduğunu kaydeden Selahattin Turan, "Cumhuriyet dönemi eğitimde bir başarı hikayesidir. Ama eğitime dönük eleştirileri doğal karşılamak lazım. Temel eğitim sorunları bir türlü sonuçlandırılamadı. Çünkü eğitime bilimsel ve evrensel bakmıyoruz. 0-3,0-5, 0-8 ve 0-12 yaş grupları dönüm noktaları. Yazbozların temel nedeni eğitimin esasına ilişkin meselelerin çözülememesinden kaynaklanıyor" açıklamasında bulundu.

ÇOCUKLAR ELENMEMELİ

Eğitimin temel varlık sebebinin çocuğun doğuştan potansiyelinin ortaya çıkarılması olduğunu vurgulayan Turan, "Her çocuk elenmeye aday bir sistemimiz var. Aslında elenmeme olmamalıdır. Eğitim felsefenizi oluşturmazsanız sonuç başarısız olarak görülüyor. İnsanları yönlendirebilirsiniz ancak eleyemezsiniz. Diploma üzerinden bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Başarı kriterini kim belirliyor. Ülkemizdeki sistem yaftalayıcı ve sınıflandırıcı. Okulun özeli veya devleti olmaz. Meslek ve akademik lise tercihi sunulmalı" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2019.03.04 10:13 - Son Güncellenme: 2019.03.04 14:47 - HABER MERKEZİ
A