Demirtaş ağzındaki baklayı çıkardı

Demirtaş ağzındaki baklayı çıkardı

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, "8 Mayıs'ta çekilme başlayacak. Barış artık ete, kemiğe bürünüyor" dedi. Birlikte yaşamanın formülünü söyledi: Resmi çözüm önerimiz özerklik. On yılda mı olur, beş yılda mı olur bilemeyiz. Ama bunun için mücadele edeceğiz. Bu, bölünmenin önlenmesidir

2013.05.02 08:42 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:01 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Demirtaş ağzındaki baklayı çıkardı

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nın çekilme tarihini açıklamasının ardından barışın 'ete, kemiğe büründüğü'nü söyledi. "O nedenle daha umutluyuz" dedi. TBMM'de bir grup gazeteciyle sohbet eden Demirtaş'ın açıklamaları şöyle: 

- RESMİ çözüm önerimiz BDP olarak özerkliktir. Sadece Kürtler için değil, tüm Türkiye için öneriyoruz. Onun kabulü demek, Kürtlerin statüsünün kabulü demektir. Şu anda Kürtler kendi kimliğiyle söz sahibi değiller. O statünün özerklikle sağlanması lazım. Bu talep çekilmenin koşulu değil, mücadelemizin gerekçesidir. On yılda mı olur,
beş yılda mı olur bilemeyiz ama bunun için mücadele edeceğiz. AKP bunu kabul etmiş, özerkliği tanıyorum gibi bir vaatte bulunmuş değil. Ama bu, bölünmenin önlenmesidir. Bölünmeyi önleyecek formüldür.

- ÇEKİLME başladıktan bir süre sonra işlerin nasıl gittiğine dair belki İmralı ve Kandil'de görüşme yapabiliriz. Ama tarihi belli değil.

- AKİLLER, aralarında temsili bir heyet seçip İmralı'yla görüşebilirler. Bunun nesi yanlış olabilir ki? Çağrıyı yapan da, süreci başlatan da Öcalan'ın kendisi. Akil insanlar, Öcalan'ı da dinledikten sonra ne olup bittiğini halka daha rahat anlatabilirler.

- KANDİL'in İmralı'yla doğrudan görüşme talebi var. Açık veya gizli İmralı'ya gelmek istiyorlar. Süre koyamam ama koşullar normalleşirse hükümet bunu yapabilir.

- KCK açıklama yaptı, 8 Mayıs'ta çekilme başlayacak. Bundan daha somut bir şey olur mu? Başta 'Olur mu olmaz mı' kaygılarımız vardı. Şimdi netleşti. Barış artık ete kemiğe
bürünüyor. O nedenle daha umutluyuz.

- TÜRKİYE'deki seçim takvimi, süreci negatif etkileyecek. İşler, IRA ve diğer süreçlerle kıyaslandığında hızlı yürüyor. Ama bunun bir arka planı var. 2009'dan beri müzakere sürüyor. Kesintiye uğramış bir müzakeredir bu. 3-4 yıldır devam eden bir tartışmanın sonucunda bu noktaya geldi. 2. aşamanın hızlı ilerlemesini bekliyorum. İran'da, Suriye'de sular durulmadan, 3. aşamaya geçmek zor. Ama Türkiye'de savaş olmayacaktır. Bir daha o günlere geri dönülmeyecektir.

CHP ile birlikte muhalefet yapabiliriz

- 2. aşama dediğimiz demokratikleşme aşamasında CHP statükocu kimliğinden sıyrılıp, ulusalcı hassasiyetleri bir kenara bırakıp, sosyal demokrat hassasiyetleri öne çıkarırsa birlikte AKP'ye karşı demokrasi mücadelesi yürütebiliriz. Doğru olan budur. Kalıcı barış da o zaman olur. CHP burayı ıskalarsa hem sürecin dışında kalmış olur, hem de demokrasi mücadelesinde tarihi rolünü oynamamış olur.

- BARIŞI desteklemek bir partiyi desteklemek değildir. CHP bu konuda hata yaptı. Hem ulusalcı, hem Alevi tabanına yanlış mesaj verdi. CHP'nin en büyük eksikliği, biriyle mücadele ederken müzakere edilebileceğini bilmemesidir. Biz bu konuda deneyimliyiz.

- KARAYILAN 'Karşılıksız çekiliyoruz' dedi. Hükümet bu ortamı doğru değerlendirmeli. Yasal reformlar yapmalı. Bizim yol temizliği dediğimiz, CHP'nin de neredeyse birebir Meclis'e sunduğu tekliflerin benzeridir. AKP kabul etmezse siyasi muhalefetimizi doruğa çıkartırız.

 

 

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.02 08:42 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:01 - HABER MERKEZİ
A