Davutoğlu uluslararası topluma seslendi

Davutoğlu uluslararası topluma seslendi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bir kez daha uluslararası topluma çağrı yapmak istiyorum. Derhal ve süratle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi görevini yapacaksan bu andır. Suriye'deki bu acımasız katliama dur demenin vakti çoktan gelip geçmiştir" dedi.

2013.07.17 23:53 - Son Güncellenme: 2013.07.17 23:53 - Güncel
A
Davutoğlu uluslararası topluma seslendi


 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Konyalı Sivil Toplum Kuruluşları tarafından Ankara Gençlerbirliği tesislerinde verilen iftara katıldı. İftara Bakan Davutoğlu'nun yanısıra AK Parti Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Cem Zorlu, Mustafa Akış, Kerim Özkül, Mutafa Kabakçı, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek ve diğer yetkililer katıldı.

Davutoğlu iftardan sonra yaptığı konuşmada, kalplerinin Suriyeli, Mısırlı, Filistinli kardeşleriyle çarptığını kaydederek, Suriyelilerin kendilerinin aziz misafirleri olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Bu acılar karşısında Suriyeli kardeşlerimiz yalnız bırakmak mümkün mü? Onlar da biliyor ve takdir ediyor ki, bütün bu acılarla Türk kardeşleri yanlarında oldular, olacaklar, olmaya devam edecekler. Onların yanında olmayanlar, yüz bin kişinin ölmesi karşısında, milyonlarca kişinin yurdundan edilmesi karşısında, on binlerce çocuğun yetim, on binlerce kadının sahipsiz kalması karşısında sessiz kalan uluslararası toplum utansın, tarihi görevimizi yapmış olmanın huzuru içinde tarihin kaydına adımızı Türkiye Cumhuriyeti Devleti yazdırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Türkiye sınırlarına gelen çatışmaların yaşandığını söyleyerek, "Bir kez daha uluslararası topluma çağrı yapmak istiyorum. Derhal ve süratle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi görevini yapacaksan bu andır, Suriye'deki bu acımasız katliama dur demenin vakti çoktan gelip geçmiştir. Yoksa başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere bir çok uluslararası misyonu anlamını kaybetmiş olur" dedi.

Mısır'da olumsuz kelimeler yaşandığını hatırlatan Davutoğlu, "Biz ilkeli bir tavırla hangi görüşe sahip olursa olsun, hangi parti ve kökenden gelmiş olursa olsun biz sadece ve sadece seçilmiş kurumların ve kişilerin yanındayız. Mısır halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledik, söylemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Davutoğlu, Konya'da Ticaret ve Sanayi Odalarının 20 bin üyesi olduğunu hatırlatarak, 20 bin üyenin her hafta bir fakire iftar vermesi halinde 80 bin aileye iftar vermiş olacaklarını ifade etti. Davutoğlu, iftarları birlikte gerçekleştirme temennisini ifade etti. Davutoğlu, Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Rüşdi'yi bu hafta sonu Konya'da ağırlayacaklarını kaydederek, gelen misafirlere kültürlerini tanıttıklarını belirtti.

Davutoğlu, çözüm sürecine değinerek, 30 yıldır en huzurlu Ramazan'ı yaşamayı temenni ettiklerini kaydetti. Davutoğlu, "Aslında 30 yıldır bu ülkenin ayağına takılmak istenen bir pranganın kesin bir suretle kırılması anlamına geliyor. Türkiye öylesine bir ülke ki, üzerinde yaşadığı coğrafya itibariyle bu ülkede, coğrafyada ayakta durmak isteyenler ya bir ve beraber olurlar, kenetlenecek bu coğrafyayı dünyanın merkezi haline getirirler ya da dışarıdan gelerek etkilerle kendi birlik ve beraberliklerini bozduklarında n olumsuz etkileri muhatap olurlar" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Gezi Parkı olaylarına ilgili olarak da, "Eğer konu çevre ise, çevre Rabbimizden bize emanetin ve onu korumak ister. Taksim'deki ağacı korumak olsun ister Konya'da geliştirdiğimiz ormanlık alanları ister herhangi bir şehrimizdeki tek bir yaprağı korumak olsun, biz onu Rabbimizin emaneti olarak biliriz ve onları korumak öncelikle hepimizin vecibesidir. Ama böyle bir intiba vererek, ülkemizi öyle bir türbülansa sokmak istediler ki, bu türbülansa sokma çabalarında dışarıda uluslararası medya kampanya yarattı ki, başarıya koşan ekonomimiz, on yıldır hiç sarsılmayın ekonomimiz, istikrarımız, birlik beraberliğimiz krize, kaosa düşecekmiş gibi intiba yayılarak, bu ülkenin algısını olumsuz yönde dışarı yansıtmak istediler. Ama bütün Anadolu olaylar karşısında ayakta durdu" şeklinde konuştu.

Bakan Davutoğlu, başı sıkışan kim varsa, merhamet sahibi ülkenin Türkiye olduğunu kaydederek, Türkiye'nin kaderinin gönül coğrafyasındaki kardeşleriyle özdeş olduğunu anımsattı.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfü Şimşek de, hızlı tren kiralayarak Ankara'ya geldiklerini belirterek, hızlı trenle gelmelerinin sebebi olarak birlikte olma ve güvenli bir seyahat yapma olduğunu ifade etti. Şimşek, Konya lojistik projesini bölgesel hale getirdiklerini söyleyerek, Türkiye'ye örnek bir proje oluşturduklarını ifade etti. Yeni bir model geliştirdiklerini kaydeden Şimşek, "Bu proje kira öder gibi fabrika sahibi olmayı, tüm alt yapı tesislerinin ortak yapılmasına, bünyesinde tüm sosyal donatıların bulunmasına, sektörel kümeleşmeye ve sanayi envanterinin tutulabilmesine, mesleki eğitime arge merkezlerinin kurulmasına imkan sağlayacaktır" ifadelerini kullandı

Şimşek, Gezi olaylarına da değinerek, Gezi olaylarının amacının Türlkiye'nin büyümesine engel olmanın altını çizdi. Şimşek, "Bu ülkenin omurgalı duruş sergileyen insanları ve kurumları olduğu müddetçe Türkiye'nin küresel güç olması engellenemeyecektir" şeklinde konuştu.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü de, 2023 hedeflerine koştuklarını ifade ederek, Konya'nın 2023 hedeflerine koşarken birlik ve beraberlik ile örnek bir şehir olduğunu belirtti.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.17 23:53 - Son Güncellenme: 2013.07.17 23:53 - Zeynep Çelik
A