Damar yumakları lazerle yok ediliyor

Damar yumakları lazerle yok ediliyor

Genellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda ortaya çıkan kan damarlarının iyi huylu tümörleri (hemanjiomlar), Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde lazerle yok edilmeye başlandı.

2012.02.10 13:31 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Damar yumakları lazerle yok ediliyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Gürpınar, sebebi tam olarak bilinmeyen ancak yüzde 70'i doğumdan sonraki ilk 8 haftada görülen hemanjiomların tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Hemanjiomların pek çok çeşidi bulunduğunu, yüzeyde olanların genellikle kırmızı, daha derinde olanların ise mavi renkli olduğunu anlatan Prof. Dr. Arif Gürpınar, şu bilgiyi verdi:
"Hemanjomlar vücudun her yerinde bulunabilir. Hangi organı tutarlarsa o organa ait bulgulara yol açarlar. Genellikle ciltte yerleştikleri zaman üzerlerindeki cildi harap ederler. Bulundukları bölgede cilt dokusunun kaybına sebebiyet verirler. İlk 24 ay büyümeye devam edebilir, daha sonra kendiliğinden geriler. Gerileme 3-5 yıl sürebilir. Bu dönem bittiğinde ciddi cilt ve fonksiyon kayıplarına yol açabilir. Hatta yemek yeme, nefes alma, görme, duyma ve konuşma gibi önemli fonksiyonlarda ciddi problemlere
sebep olabilir. Hemanjiomun karaciğer, bağırsak, soluk borusu ve beyin gibi iç organlarda ise teşhisi zor olacağından tehlike daha büyüktür. Teşhis edildiklerinde genellikle bebeğe acil müdahale edilmesi gerekir."
UÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Gürpınar, bu hastalığın lezyon içine ilaç enjeksiyonları, genel steroid tedavisi ve cerrahi yöntemle çıkarılması gibi tedavi yolları bulunduğunu ancak son dönemlerde lazerle büyük başarılar elde edildiğini söyledi.
Hemanjiomların Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doku kaybını asgariye indirecek şekilde kansız olarak lazerle yok edildiğini kaydeden Prof. Dr. Gürpınar, aynı yöntemi daha önce hemanjiom ameliyatı olmuş veya tekrarlayan ciddi vakaların tedavisinde de başarıyla uyguladıklarını kaydetti.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2012.02.10 13:31 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A