Dağ yöresi temiz enerji ile kalkınacak

Dağ yöresi temiz enerji ile kalkınacak

Türkiye Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, tüm dünyada olduğu gibi Bursa'nın dağ yöresi kalkınmasının da temiz enerji ile olması gerektiğini söyledi.

2011.07.16 16:25 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi
A
Dağ yöresi temiz enerji ile kalkınacak

Türkiye Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER), Bursa Kent Konseyi Sürdürülebilir Kalkınma Çalışma Grubu'nun düzenlediği Dağ Yöresi Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı'na katıldı.
    Çalıştayda dağ yöresinin kalkınması ile ilgili yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çeken ENVERDER Üyesi Mehmet Demirci, jeotermal, su ve rüzgar kaynaklarının dağ yöresinin kalkınmasında önemli rol oynayabileceğini belirtti.
    ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, enerji verimliliğinin hem yerel kaynakların kullanılması, hem de çevre kirliliğinin önlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
    Mustafa Uysal, Bursa'nın su ihtiyacını karşılayan Uludağ'ın eteklerine yerleşmiş, Keles, Harmancık, Orhaneli ve Büyükorhan ilçelerinde önemli su kaynakları ve jeotermal kaynaklar bulunduğunu vurgulayarak, bu kaynakların da bazı yerli yatırımcılar tarafından değerlendirildiğini bildirdi. Uysal şunları söyledi: "Küçük su kaynakları halen değerlendirilmeyi bekliyor. Kocasu ve Nilüfer dereleri üzerinde kurulacak mikro türbinler ile 10 MW'a kadar elektrik enerjisi elde etmek mümkün. Bu miktar ile tüm dağ yöresinin elektrik ihtiyacı karşılanabilir."
    Dağ yöresinde önemli bir kömür kaynağı olduğunu belirten Dr. Uysal, "Düşük kalori değerli olmasına karşılık linyit kömürü ile temiz elektrik elde etmek mümkün." dedi.
    "Yeşil Avrupa" ana temasıyla çalışmalarını Avrupa'ya yaymak istediklerini anlatan Mustafa Uysal, temiz enerji kaynaklarının ülke kalkınmasındaki değeri konusunda da şunları söyledi: "Enerji verimliliğinin hedefi çevreyi daha az kirleten enerjilere yönelmektir. Dünyada Yeşil Ekonomiye geçiş adıyla çeşitli programlar üretilmekte. Biz de Avrupa ülkeleri gibi enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan yaparak en azından kırsaldaki vatandaşımıza temiz elektrik kaynaklarını ulaştırıp bu bölgedeki kirliliğin önüne geçebiliriz."
    Uysal, Enerji Verimliliği Derneği olarak, Dağ Yöresi Sürdürülebilir Kalkınma çalıştayında ortaya çıkan enerji kaynaklı projelere destek sağlayacağını bildirdi.
Bu alanda KOSGEB ve Enerji Bakanalığı ile yaptıkları çalışmalar olduğunu vurgulayan Şube Başkanı Dr. Uysal, tüm dünyada olduğu gibi Bursa'nın dağ yöresi kalkınmasında da temiz enerjinin çok önemli rol oynayabileceğini vurguladı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.07.16 16:25 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A