Cumhurbaşkanı Gül'den Sayıştay uyarısı

Cumhurbaşkanı Gül'den Sayıştay uyarısı

Cumhurbaşkanı Gül, devletin denetlenebilmesi için Sayıştay konusunda yapılacak düzenlemelerin çok önemli olduğunu, dikkat edilmesi gerektiğini söyledi

2013.05.09 11:15 - Son Güncellenme: 2013.05.09 11:16 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Cumhurbaşkanı Gül'den Sayıştay uyarısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî temaslarda bulunmak için gittiği Portekiz'de Türkiye'nin sıcak gündemini değerlendirdi. Sayıştay'la ilgili yapılacak yasal düzenleme üzerinde özellikle duran Gül, devletin 'denetlenebilir' olmasının çok önemli olduğunu söyledi.


Yapılacak düzenlemenin Sayıştay'ın denetim fonksiyonunu zedelememesi gerektiğini vurguladı.

DEVLET HESAP VERMELİ

Gül, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Sayıştay konusu çok önemli. Hükümetteyken de çok katkım oldu, yasanın çıkmasına çok önem verdim. Modern devlet, hesap verebilen, kamunun tek kuruşuyla bile yapılan harcamanın denetlenebildiği devlettir. Bu, devletin temel ilkesi. Son yasa reform niteliğindeydi, güvenlik birimlerinin bütçeleri denetlenmezdi. Bu yasa ile bir kuruş kamu parası nereye harcanıyorsa, polis, istihbarat, silahlı kuvvetler dahil artık denetlenebiliyor. Kamu harcamalarının denetlenemeyen bir alanı kalmadı. Bunu Meclis yapıyor. Bu çok önemli. Tabii gizlilik taşıyan konular var, silah ve benzeri. Ama bunlar da denetlenmek şartı ile kuralları var."

SAYIŞTAY FONKSİYONU DÜZENLENMELİ

"Sayıştay'ın önemi tam anlaşılamadı. 150'nci kuruluş yılında gittim özellikle baktım konuşmalara. Sayıştay'dan bir kişi dahi bundan bahsetmedi. Kürsüden hayretler içinde kaldığımı söyledim. En büyük reform yasası dedim. Çeşitli uygulamalardan kaynaklanan problemler olabilir, işleri çok tıkayan, bürokratik süreci çok artıran düzenlemeler varsa onları bilmiyorum; bunlar değiştirilebilir yeni düzenlemeye ihtiyaç varsa yapılabilir ama hiçbiri Sayıtaş'ın temel fonksiyonunu zedelememeli. Sayıştay'ın fonksiyonlarını daraltmak olmaz. Bu dengelere iyi bakmak lazım. Sayıştay denetleyici olmalı, engelleyici olmamalı; aksi takdirde yürütmenin elini kolunu bağlar."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.09 11:15 - Son Güncellenme: 2013.05.09 11:16 - HABER MERKEZİ
A