Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Karargahında: Peş peşe kritik görüşmeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Karargahında: Peş peşe kritik görüşmeler

Tüm dünyanın gözü, bugün başlayan NATO zirvesinden sonra gelecek olan son dakika açıklamalarında. NATO zirvesinde deyim yerindeyse diplomasi rüzgarı esiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok devlet başkanı ile peşi sıra görüşmeler gerçekleştirdi.. İlk görüşmeyi Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yapan Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Johnson ve Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü. NATO Zirvesinin resmi açılışı gerçekleşirken Erdoğan ve Biden'ın açılış törenindeki yakınlaşması dikkat çekti. TSİ 18.00'da görüşecek iki lider aile fotoğrafı çekilirken bir araya gelip samimi bir sohbette bulundu.

2021.06.14 12:09 - Son Güncellenme: 2021.06.14 22:03 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Karargahında: Peş peşe kritik görüşmeler

Tüm dünyanın haftalardır merakla beklediği NATO Zirvesi'nde geri sayım sona erdi. Kritik zirve için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen dünya liderleri, önemli görüşmelere imza atmak için hazır. Zirvenin en önemli başlıklarından kabul edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi akşam saatlerinde gerçekleşecek.

AÇILIŞTA ERDOĞAN BIDEN YAKINLAŞMASI

Zirvenin yapıldığı NATO Karargahı'nda konuklar için resmi karşılama programı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderler NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı. Tüm liderlerin tek tek karşılanmasının ardından sosyal mesafe kuralına uyularak aile fotoğrafı çektirildi.

Erdoğan, toplantı başlamadan hemen önce ABD Başkanı Joe Biden'la bir süre sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerini gerçekleştirmek için NATO karargahına geldi. Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etti.

Erdoğan - Macron görüşmesi sona erdi. İki liderin NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleşti ve yaklaşık 52 dakika sürdü. Erdoğan, Macron görüşmesinin ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da yer aldı.

MERKEL İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO Zirvesi kapsamında Almanya Başbakanı Merkel ile görüşmesi sona erdi.

MACRON'DAN İLK AÇIKLAMA

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Macron 'Ortak stratejilerin netleştirilmesine vurgu yaptım' dedi. Macron aynı açıklamasında, 'Erdoğan'a NATO müttefiklerinin ortak stratejilerini açıklamalarına olan ihtiyacı tekrarladım' dedi. 

NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifakın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin'in yükselişi, iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.

YOĞUN SALGIN VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahı, yoğun gündemle toplanacak 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor.

NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifakın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin'in yükselişi, iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.

İngiltere'de 3-4 Aralık 2019'da yapılan son NATO Zirve toplantısından sonra ilk kez düzenlenen bu yoğun gündemli toplantı için 30 ülkeden binlerce görevli ve gazeteci Brüksel'e geldi. Heyetler çok sıkı güvenlik ve salgın tedbirleriyle NATO karargahında görüşmeler yapacak.

Zirve nedeniyle Brüksel'de liderlerin NATO karargahına gidiş güzergahındaki birçok yol kapatıldı. Belçika güvenlik güçleri de hem liderlerin ve heyetlerin konaklayacağı otellerde hem de NATO karargahı çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Belçikalı yetkililer bu amaçla en az 2 bin güvenlik görevlisinin görev yaptığını bildirdi. Şehirdeki bazı toplu taşıma güzergahlarında da değişiklikler yapıldı.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2021.06.14 12:09 - Son Güncellenme: 2021.06.14 22:03 - HABER MERKEZİ
A