Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükelçilere seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükelçilere seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ülkeleri büyükelçileri ile toplantıda konuştu. Erdoğan, "Karşılaştığımız haksızlığa rağmen nihai hedefimiz olan tam üyelikten hiçbir zaman vazgeçmedik" dedi.

2021.01.12 14:28 - Son Güncellenme: 2021.01.12 15:06 - Siyaset
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükelçilere seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ülkeleri büyükelçileri ile toplantıya katıldı. Erdoğan, Yunanistan'a gerilimi azaltma çağrısı yaparak, "25 Ocak'ta başlayacak istikşafi görüşmelerin yeni bir dönemin habercisi olacağına inanıyorum" dedi.

Erdoğan, AB'ye de mesaj vererek, "Biz ülke olarak uzun vadeli bir bakış açısıyla olumlu gündem oluşturmak ve ilişkilerimizi yeniden rayına oturtmak için hazırız. Avrupalı dostlarımızdan da aynı iradeyi bekliyoruz. 18 Mart Mutabakatı güncellenmeli" diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Geride bıraktığımız sene koronavirüs salgını başta olmak üzere birçok zorlukla mücadele ettik. Covid-19 virüsüne kimimiz bir arkadaşını, kimimiz bir yakınını kurban verdi. Yaşadığımız süreç bize din, dil, ırk, bölge farkı gözetmeden tüm insanlığın aynı gemide olduğunu hatırlatmıştır. 

KORONAVİRÜS AŞISI

Aşı çalışmalarında elde edilen başarılar umudumuzu artırıyor. Farklı kaynaklardan temin ettiğimiz aşıları vatandaşlarımıza gönüllülük esasıyla uygulamaya yakında başlıyoruz. Yerli aşılarımızı gerekli onayların ardından inşallah tüm insanlığın hizmetine sunacağız. 

DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS'TAKİ GELİŞMELER

Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında Türkiye ciddi haksızlıklara maruz kalmıştır. Türkiye, Akdeniz'in en uzun kıyı şeridine sahip ülkedir. Avrupa'nın enerji arz güvenliğine önemli katkılarda bulunuyor. Biz, Doğu Akdeniz'de hakkımız olmayan bir şeyi talep etmiyoruz. Hiçbir geçerliliği olmayan, maksimalist haritalar üzerinden, ülkemizin, sahillerine hapsedilme girişimine itiraz ediyoruz. Türkiye ve KKTC'nin içinde yer almadığı hiçbir denklemden artık Akdeniz barışının çıkmayacağı anlaşılmıştır. Akdeniz, bizleri ayıran değil, hepimizi birbirimize yaklaştıran bir denizdir, öyle olmalıdır. Akdeniz büyük ailemizin çatısıdır. Gündeme getirdiğimiz Doğu Akdeniz konferansının da bu amaca hizmet edeceğine inanıyoruz. 

YUNANİSTAN'LA İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER

Yunanistan'ı gerginliği tırmandırıcı faaliyetlerinden vazgeçmeye davet ediyoruz. 25 Ocak'ta başlayacak istikşafi görüşmelerin yeni bir dönemin habercisi olacağına inanıyorum. Türkiye, Akdeniz'de gerilimden değil, adaletten yanadır. 

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ: TAM ÜYELİK HEDEFİNDEN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEDİK

Türk tarihini Avrupasız okumak nasıl mümkün değilse, Avrupa tarihini de Türkiyesiz anlamak mümkün değildir. Millet olarak geleceğimizi Avrupa ile tasavvur ediyoruz. Bu süreçte karşılaştığımız haksızlığa rağmen nihai hedefimiz olan tam üyelikten hiçbir zaman vazgeçmedik. Kopenhag Kriterleri'ne gerekirse Ankara Kriterleri der yolumuza devam ederiz demiştim. 18 senede bu sözümüze sadık kalarak, tarihi yeniliklere imza attık. 

İslam karşıtlığı, Avrupa'da yaşayan 6 milyona yakın insanımızın güvenliğini tehdit etmenin yanısıra Avrupa değerleri açısından da büyük bir karadeliğe dönüşüyor. Türkiye'de herhangi bir kiliseye karşı, böyle bir eylem girişimi, bomba atma söz konusu olmuş mudur? 

Biz ülke olarak uzun vadeli bir bakış açısıyla olumlu gündem oluşturmak ve ilişkilerimizi yeniden rayına oturtmak için hazırız. Avrupalı dostlarımızdan da aynı iradeyi bekliyoruz. 18 Mart Mutabakatı güncellenmeli. Geçen yıl mart ayında, sayın Konsey ve Komisyon başkanları ile Brüksel'de yaptığımız görüşmelerde güncelleme konusunda anlaşmıştık. Biz bu anlaşma doğrultusunda üzerimize düşeni yaptık ama henüz Avrupa makamlarından tekliflerimize cevap alamadık. 

Avrupa'nın sığınmacı akınına uğramasının önüne geçilmesinde gösterdiğimiz fedakarlığın asla unutulmaması gerekiyor. 

AZERBAYCAN'IN KARABAĞ ZAFERİ

Dağlık Karabağ'da adaletin tecelli etmesini, bölgenin istikrara kavuşmasını sağladık. Minsk Üçlüsü'nün 30 yıl çözemediği sorun 44 günde çözüldü. 

HUKUK VE EKONOMİDE REFORM

Hukuk ve ekonomi alanında reform çalışması içindeyiz. Yakın zamanda detayları açıklayacağız. 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2021.01.12 14:28 - Son Güncellenme: 2021.01.12 15:06 - Ali Yaşar
A