Cumalıkızık aslına dönüyor

Cumalıkızık aslına dönüyor

Tarihi evleri ve eşsiz sokaklarıyla filmlere plato olan 700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık aslına dönüyor.

2013.02.21 15:31 - Son Güncellenme: 2013.02.21 15:31 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Cumalıkızık aslına dönüyor

Tarihi geçmişi ve dokusuyla Yıldırım ilçesinin en şirin yerleşim yerlerinden biri olan ve ünü ülke sınırlarını aşan Cumalıkızık ayağa kaldırılıyor. Osmanlı köyü olan Cumalıkızık'da sivil mimarinin en güzel örneklerini görmek mümkün. Tarihi dokusuyla adeta bir açık hava müzesi olan Cumalıkızık'daki evlerin korunmasını ve yaşatılmasını ise Yıldırım Belediyesi önderliğinde 2007 yılında başlatılan bir çalışmayla Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve İl Özel İdaresi üstlendi.
Yıldırım Belediyesi, UNESCO'nun dünya mirası listesine aday gösterdiği Cumalıkızık'ta 17'si sivil mimari örneği, 5'i anıt yapı, 3'ü de doğal anıt olan toplam 184 adet tescilli yapıyı başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları ile gelecek nesillere aktarıyor.
Cumalıkızık'ın yaşatılması ve gelecek nesillerin de bu güzel köyü görmeleri gerektiğini söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, sık sık köyü ziyaret ederek, yol, ışıklandırma, temizlik ve restorasyon çalışmalarını denetliyor.
Ahududu festivalinin yanı sıra "3. Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü Projesi" ile Cumalıkızık'ı dünya sahnesine çıkardıklarını, BEBKA'nın desteklediği "Zaman Tünelinde Kaybolmayan Tarih Bekçileri Cumalıkızık Projesi" ile tarihe verdikleri önemi gösterdiklerini belirten Başkan Keskin, "Cumalıkızık bizim gözbebeğimiz. Geleneksel hale getirdiğimiz ahududu şenlikleriyle yetinmeyerek köy sakinlerinin cebinden para çıkmadan restorasyon yapıyoruz. Cumalıkızık'ı aslına döndürüyoruz. Restorasyon çalışmalarımızda adeta iğne ile kuyu kazıyoruz. Maksadımız Cumalıkızık'ı 3. bin yıllara taşımak" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.02.21 15:31 - Son Güncellenme: 2013.02.21 15:31 - HABER MERKEZİ
A