Covid-19, Alzheimer hastalığını tetikliyor! (ÖZEL HABER)

Covid-19, Alzheimer hastalığını tetikliyor! (ÖZEL HABER)

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakar, ''Covid-19'un beyin üzerindeki etkilerinin çok fazla olduğu gördük. Bu problemler çok sayıda semptomları içeriyor. Bilişsel fonksiyonlardaki bozulma bellek, dikkat bozukluğu, lisan ve uyum bozukluklarına sebep olmaktadır. Kişi şikayetlerini anlattığında sanki Alzheimer hastasıymış gibi algılanıyor. Öyküsünü sorduğumuzda Covid-19 geçirdikten sonra böyle olduğunu söylüyor. Mesela hafif düzeyde Alzheimer hastası olan bir kişinin Covid-19 geçirdikten sonra tablosunun biraz daha ağırlaştığını ve ilerlediğini görüyoruz'' dedi.

2021.10.27 08:34 - Son Güncellenme: 2021.10.27 08:47 - Bursa Bölge
A
Covid-19, Alzheimer hastalığını tetikliyor! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Covid-19 geçiren hastalarda sonrasında oluşan beyin hasarları, Alzheimer hastalığını tetikliyor.

''ÖYKÜSÜNÜ SORDUĞUMUZDA COVİD-19 GEÇİRDİKTEN SONRA BÖYLE OLDUĞUNU SÖYLÜYOR''

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakar, "Pandemi dünyayı etkisi altına alan bir tablo ortaya çıkartıyor. Nörolojik hastalıklar artmaya başladı. Pandemi başında viral enfeksiyon olarak kabul edilen bu hastalık zaman geçtikçe bize bunun bir beyin hastalığı olduğunu gösterdi. Covid-19'un beyin üzerindeki etkilerinin çok fazla olduğu gördük. Dünyadaki tüm olguların üçte birinde fazlası beyin problemlerini ele alıyor. Beyin ya da nörolojik tutum derken sadece beyni kastetmiyoruz. Periferik sinirler ya da kaslar nörolojinin ilgi alanında olduğu için tüm bunlarda tutunumlar mevcut. Yapılan çalışmalar sonucunda yaklaşık 5 kişiden birinde beyin problemi ile karşılaşıyoruz. Bu problemler çok sayıda semptomları içeriyor. Başlangıçta şiddetli baş ağrısı beraberinde gelen vücut ağrıları sonrasında baş dönmeleri ve dengesizliklerin yaşanması yine epileptik nöbetler ve damar tıkanıklığına dayalı yaşanan felçler daha da önemlisi bilişsel fonksiyonların bozulmasına yol açıyor. Bilişsel fonksiyonlardaki bozulma bellek, dikkat bozukluğu,  lisan ve uyum bozukluklarına sebep olmaktadır. Kafa karışıklığı dediğimiz tablo ile çok sık karşılaşıyoruz.  Zaman zaman beyin sislenmesi yaşayan çok sayıda vakalarla karşılaşıyoruz. Kişi şikayetlerini anlattığında sanki Alzheimer hastasıymış gibi algılanıyor. Öyküsünü sorduğumuzda Covid-19 geçirdikten sonra böyle olduğunu söylüyor. Biliyoruz ki, Alzheimer birden başlayabilen bir rahatsızlık değildir. Covid-19 sonrasında gelişen bu tablo, beyin sislenmesinin yaşandığını bize gösteriyor. Bunlar gerçekten de kalıcı sonuçlar getirebilir'' dedi.

''MESELA HAFİF DÜZEYDE ALZHEİMER HASTASI OLAN BİR KİŞİNİN COVİD-19 GEÇİRDİKTEN SONRA TABLOSUNUN BİRAZ DAHA AĞIRLAŞTIĞINI VE İLERLEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ''

Bakar, ''Pandemi sonrasında oluşan patolojik bulgular sonucunda beyin fonksiyonlarındaki düzelmeler hızlı olmuyor. Hasta gündelik yaşamına dönmesine rağmen dikkat problemi, algılama ve uyum bozukluğu halen devam edebiliyor. Aylar ve hatta belki yıllarca sürebilir. Sadece bilişsel fonksiyonlarda değil kol ve bacakları tutmayan çok sayıda hastamız var. Bu kişiler uzun süren rehabilitasyon tedavilerinden sonra kendilerine gelebiliyor. Çok sık karşılaştığımız koku ve tat alma problemleri aylarca sürebilir. Hatta kalıcı da olabilir. Bilişsel bozuklukları çoğunlukla yaşlı popülasyonlarda görüyoruz. Mesela hafif düzeyde Alzheimer hastası olan bir kişinin Covid-19 geçirdikten sonra tablosunun biraz daha ağırlaştığını ve ilerlediğini görüyoruz. Daha da önemlisi yaşlı hastalar uzun süre evde kaldı.  Bu dönemde ilgi ve dikkatleri bozuldu. Daha öncesinde hiç demans belirtisi yokken, hafif düzeyde yaşanmaya başladığını da gördük. Yani hafif demanslar orta düzeye geçerken, orta düzeydeki demaslarsa ağır düzeye geçiş yaptı. Beyin sislenmesi dediğimiz bu olay yaşlılarda sıkça gözükse de gençler de karşımıza çıkıyor. Belki de uzun süre tedavileri devam ediyor. Beyin sislenmesi ya da bilişsel bozulma yaşadığını düşünen kişilerin muhakkak nöroloji uzmanına gitmeleri gerekiyor. Detaylı yapılan Emar, Nöropsikolojik test ve kan değerleri sonucunda hastaya bir tanı konur. Covid-19 geçiren kişilere yönelik oluşan beyin tutumuna hitaben bir tedavi yöntemi yok. Öncelikle Covid-19 tedavisinin yapılması gerekiyor, eğer semptomlar demans bulgularına uyuyorsa sanki demans hastasıymış gibi bir yol izlenmelidir'' şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.27 08:34 - Son Güncellenme: 2021.10.27 08:47 - Eslem Ersen-pasif
A