Corona virüsün vizonlarda mutasyona uğraması insanlar için tehlikeli mi?

Corona virüsün vizonlarda mutasyona uğraması insanlar için tehlikeli mi?

Belçika, yeni tip corona virüsün (Covid-19) Danimarka'daki vizon çiftliklerinde mutasyona uğradığının açıklanmasının ardından, ülkede kürk çiftliklerinin sıkı takibe alındığını açıkladı. Belçikalı yetkililer, ülkedeki vizonlarda şu ana kadar mutasyona uğrayan virüsün tespit edilmediğini belirtti. Bununla birlikte üst düzey bir sağlık uzamanı "Cluster 5" adı verilen mutant virüsün, yeni tip corona virüsün orjinalinden daha tehlikeli olmadığını ve aksine vizonlara adapte olan virüsün insanlardaki etkisini kısmen yitireceğini söyledi. Ancak, mutasyona uğrayan virüsün Belçika'da görülmesinin ardından tedbir amaçlı olarak ülkedeki tüm vizon nüfusunun öldürüleceği açıklandı.

2020.11.09 13:49 - Son Güncellenme: 2020.11.09 13:49 - Dünya
A
Corona virüsün vizonlarda mutasyona uğraması insanlar için tehlikeli mi?

DANİMARKA'DA MUTASYONA UĞRAYAN VİRÜSLE ENFEKTE OLANLARIN SAYISI 214'E YÜKSELDİ

Danimarka hükümeti bu hafta yeni tip corona virüsün (Covid-19) vizonlarda mutasyona uğradığının açıklanmasının ardından 214 kişinin virüsün yeni varyantı ile enfekte olduğunu ve yayılmayı kontrol altına almak için ülkenin 17 milyonluk tüm vizon nüfusunu itlaf etmeyi planladığını duyurdu. Öte yandan, dünyanın en büyün vizon yetişicisi olan ülkenin kuzeyinde 250 binden fazla kişi karantinaya alındı. Ardından başka bir kürk üreticisi olan Belçika da alarma geçti.

Belçika Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı'na (FASFC), ülkenin kuzeyindeki Flaman bölgesi olan Flanders'de halihazırda faaliyet gösteren 15 vizon çiftliği olduğunu ve ülkenin geri kalanında kürk tarımının yasaklandığını açıkladı.

Belçika Sağlık Otoritesi'nin (Sciensano) baş virologu Steven Van Gucht, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Corona virüsün mutasyona uğramış türünün Belçika'daki vizonlarda ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol etmek için her hafta kürk çiftliklerimde örnekler toplanıyor. Şimdiye kadar tüm testler negatif çıktı. Yeni tür burada ortaya çıkarsa, tüm vizonların öldürülmesi gerekecek" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Van Guct, virüsün mutasyonu hakkında Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen kadar yeni varyant hakkında endişeli olmadığını söyledi. Frederiksen, dört gün önce düzenlediği basın toplantısında durumun çok ciddi olduğunu belirterek, mutasyona uğramış virüsün vücudun antikor üretme yeteneğini zayıflattığını ve gelecekteki bir Covid-19 aşısını potansiyel olarak etkisiz hale getirebileceğini belirtmişti.

"İNSANLAR İÇİN DAHA TEHLİKELİ OLMASI OLASI DEĞİL"

Van Gucht ise vizonlarda mutasyona uğrayan "Cluster-5 " adı verilen corona virüsün insanlar için daha tehlikeli hale gelmesinin olası görünmediğini açıkladı.

"İNSANLARDAKİ ETKİSİNİ KISMEN YİTİREBİLİR"

Van Gucht, "Mutasyona uğrayan türün daha tehlike olduğunu düşünmüyorum. Aksine, vizona daha iyi adapte olduğu için insanlarda etkisini kısmen yitirebilir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uzmanlarından Maria Van Kekhove ise geçen hafta "mutasyonların normal olduğu" ve aşının etkinliğini değiştirmesinin beklenmediğini söyledi.

Öte yandan, vizonlarda mutasyona  uğrayan virüs ile ilgili çalışmalar hala sürüyor. Danimarka'da enfekte olan 200'ü aşkın kişiden alınan örnekler aracılığıyla  virüsün etkileri inceleniyor. Bilim insanları bu nedenle, çalışmalar bitmeden virüsün ölümcüllüğü ya da bulaşma yeteneği konusunda kesin bir yargıya varılamayacağını açıkladı. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.11.09 13:49 - Son Güncellenme: 2020.11.09 13:49 - Ali Yaşar
A