Çocukluk çağındaki burun tıkanıklığına dikkat! (ÖZEL HABER)

Çocukluk çağındaki burun tıkanıklığına dikkat! (ÖZEL HABER)

Özellikle mevsim geçişlerinde birçok kişi burun tıkanıklığı şikayeti ile hastanelere başvuruyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Özel Esentepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Zeki Özsoy, ''Çocukluk çağında en sık tıkanıklığı yaratan faktör, geçirilmekte olan üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Halk arasında çok duyulan ve tıkanıklığa yol açan bir diğer etken ise geniz etidir. Tedavi edilmesine rağmen orta kulak iltihabına yol açması, en korktuğumuz durumlar bir tanesidir. Geniz etine bağlı orta kulak iltihabı çocuklarda kalıcı işitme kaybına yol açabilmektedir. Çok fark edilmeyen ama ağız ve yüz gelişiminde bozulmaya yol açan durumlarla da karşılaşıyoruz'' dedi.

2021.10.11 08:41 - Son Güncellenme: 2021.10.11 09:17 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Çocukluk çağındaki burun tıkanıklığına dikkat! (ÖZEL HABER)
03:34 Çocukluk çağındaki burun tıkanıklığına dikkat! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Çocukluk çağındaki burun tıkanıklığına dikkat! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ  / BURSADA BUGÜN

Çocukluk çağındaki burun tıkanıklığının, daha çok geçirilmekte olan üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olduğu bilinse de bazı çocuklarda alerjik faktörlerden kaynaklandığı tespit ediliyor.

''HASTANIN GEÇMİŞ HİKAYESİNE BAKARAK DURUMUN ALERJİK BOYUTUNU İNCELİYORUZ''

Özel Esentepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Zeki Özsoy, ''Kulak burun boğaz polikliniğinde erişkin hastaların yanı sıra çocukları da muayene ediyoruz. Çocukluk çağında olan birçok hastamız burun tıkanıklığı şikayeti ile bize başvuruyor. Bu şikayet ile gelen hastalarda öncelikle muayene sonrasında burun içerisinde bir problemin olup olmadığına bakıyoruz. Hastanın geçmiş hikayesine bakarak durumun alerjik boyutunu inceliyoruz. Çocukluk çağında en sık tıkanıklığı yaratan faktör, geçirilmekte olan üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Genellikle kreşe veya ilkokula giden çocukların birbirlerine bulaştırması sonucunda ortaya çıkan enfeksiyon; sıklıkla tıkanıklığa neden olmaktadır. Bunun haricinde burnun içerisinde alerjiye bağlı olarak burun etlerinin şişmesi, kabarması tıkanıklık yaratabiliyor. Halk arasında çok duyulan ve tıkanıklığa yol açan bir diğer etken ise geniz etidir. Burnun en arkasında yer alan, hol adı verilen bölgeyi daraltarak oluşan et büyümesi, geniz etinin bir sonucudur'' dedi.

''GENİZ ETİNE BAĞLI ORTA KULAK İLTİHABI ÇOCUKLARDA KALICI İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLMEKTEDİR''

Özsoy, hastalıkta dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili şunları anlattı:

''Çocuklarda geniz eti tedavisinde muhakkak ameliyat olacak diye bir şey yok. Her geniz eti büyümesi ameliyat gerektirmez, çünkü bu büyümeyi sağlayan faktörlerin başında alerjik etkenler gelmektedir. Dolayısıyla mevsimsel ya da yıl boyunca devam eden alerjilerin doğru tespitini yapmak, buna yönelik ilaçlarla tedavi uygulamak gerekiyor. Geniz eti tedavisinde ilk basamak kullanılan ilaçlardır. Eğer ilaç tedavisine yanıt alınamıyorsa çocukta problem yaratmadığı sürece ameliyat etmiyoruz. Bizim burada tedavi etmeye çalıştığımız şey hastanın kendisi oluyor. Çocukta şikayet yoksa, geniz etinin tek başına varlığı bir ameliyat sebebi değildir. Ağzı açık uyuma, horlama gibi şikayetler ya da sıkça üst solunum yolu enfeksiyonu atlatıyorsa çocuk için o zaman ameliyat düşünülüyor. Tedavi edilmesine rağmen orta kulak iltihabına yol açması,  en korktuğumuz durumlar bir tanesidir. Geniz etine bağlı orta kulak iltihabı çocuklarda kalıcı işitme kaybına yol açabilmektedir. Çok fark edilmeyen ama ağız ve yüz gelişiminde bozulmaya yol açan durumlarla da karşılaşıyoruz. Bu tür şikayetlerde geniz etinin büyüklüğüne bakılmaksızın hastayı ameliyat ediyoruz.''

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.11 08:41 - Son Güncellenme: 2021.10.11 09:17 - HABER MERKEZİ
A