Çinli firmalar Bayburt kehribarı için geldi

Çinli firmalar Bayburt kehribarı için geldi

Çin'de faaliyet gösteren takı tasarım firmasının temsilcileri, Bayburt'taki doğal kehribar rezervinde incelemelerde bulundu.

2020.11.15 09:21 - Son Güncellenme: 2020.11.15 09:21 - Ekonomi
A
Çinli firmalar Bayburt kehribarı için geldi

Takı tasarım firması Huoruo Sanayi Grubu yöneticisi Shao Gunag Hui ve beraberindeki heyet, Bayburt merkeze bağlı Aydıncık köyünde 2018 yılında tespit edilen doğal kehribar rezervinde incelemelerde bulunmak için kente geldi. Köy sakinlerinin yıllarca çıra zannederek ateş yakmak amacıyla kullandığı kehribarın rezerv alanının ruhsat sahibi Heytam Haşlak, heyet üyelerine bilgi verdi. Maden sahasında incelemelerde bulunan yetkililer, Çin'e gönderilmek üzere farklı alanlardan numuneler aldı.

NUMUNE ALDILAR

Anadolu Ajansı haberine göre ruhsat sahibi Heytam Haşlak, firma temsilcileriyle yapılan görüşmeler neticesinde ihracata yönelik anlaşmaya varıldığını söyledi. Firma temsilcilerinin talebi doğrultusunda ilk etapta birkaç numune teslim ettiklerini belirten Haşlak, "Ürünümüzü beğendiler, numuneleri aldılar. Ön anlaşma yaptık, bundan sonra da çalışmaların devamı gelecek" dedi. Haşlak, 2021 yılının ilk aylarıyla birlikte Çin'e doğrudan ihracata başlamayı hedeflediklerini vurguladı. Heytam Haşlak, madenin değerlendirilmesi noktasındaki çabaları dolayısıyla Bayburt Valisi Cüneyt Epcim'e teşekkür etti.

BUDİZM DE ÖNEMLİ

Firma yöneticisi Shao Gunag Hui ise kehribarın Budizm inanışında önemli ve kutsal bir yeri olduğunun altını çizdi. Budizm'de kutsal görülen yedi eşyadan en önemlisinin kehribar olduğuna dikkati çeken Shao Gunag Hui, "Çin'deki kehribar piyasayı çok büyük. Dünyada çıkarılan kehribarın yüzde 75'i Çin'e gönderiliyor, orada piyasaya sunuluyor. Çoğunlukla takı amacıyla ya da tapınaklarda kullanılıyor. Beş bin yıllık Çin tarihine baktığımızda kehribarın ilaç sektöründe sakinleştirici olarak kullanıldığını da görüyoruz" diye konuştu.

TESİS KURABİLİRİZ

Bayburt'ta tespit edilen kehribar rezervinden örnek aldıklarını ve Çin'e göndereceklerini anlatan Shao Gunag Hui, "Numuneler kabul edilirse buna yönelik bir anlaşma yapacağız. Daha sonra Türkiye'ye bir ekip göndereceğiz. Kazılacak yerlere bakacağız. Orada uygun gördüğümüz madenin Çin'e ithalatını gerçekleştireceğiz" dedi. Shao, rezerv büyüklüğüne göre bölgede tesis kurabileceklerini vurgulayarak "Kehribar, Bayburt'ta son 2 yıldır keşfedilmiş. O yüzden üretimi ve işlenmesi çok gelişmemiş. Belki Bayburt'ta bir tesis kurup, çıkarılan kehribarı burada işleyerek direkt Çin'e gönderebiliriz" diye konuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2020.11.15 09:21 - Son Güncellenme: 2020.11.15 09:21 - Ali Yaşar
A