Çin liderinin Orta Asya turu başladı

Çin liderinin Orta Asya turu başladı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Orta Asya turunun ilk durağında Türkmenistan lideri Berdimuhamedov ile bir araya geldi

2013.09.04 15:05 - Son Güncellenme: 2013.09.04 15:06 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Çin liderinin Orta Asya turu başladı

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, 3-13 Eylül tarihlerini kapsayan Orta Asya turuna Türkmenistan'la başladı. Başkent Aşkabat'ta askeri törenle karşılanan Jinping Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov görüştü.

Jinping komşu ülkelerin Çin için önemine değinerek, Türkmenistan ile stratejik partner olduklarını dile getirdi. Jinping, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini söyledi. Yapılan görüşmede Çin ile Türkmenistan arasında ticaret, ekonomi, enerji, ulaşım, güvenlik ve kültür alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesinin amaçlandığı da belirtildi. İki devlet başkanı daha sonra stratejik işbirliği protokolü imzaladı.

ÇİN'İN TÜRKMEN GAZ BAĞLANTISI
Bu arada Çin'in ithal ettiği doğalgazın yüzde 51'ni Türkmenistan'dan aldığı kaydediliyor. İki ülke arasında 2009'da başlatılan doğalgaz boru hattı çalışması Türkmen gazının her yıl daha çok miktarda Çin'e akışını sağlıyor. Çin Devlet Başkanı Jinping'in Türkmenistan ziyareti kapsamında Kalkınış adlı doğalgaz yatağının resmi açılışını yapması da bekleniyor.
Mart ayında Çin'in başına geçen Xi Jinping, Orta Asya turunda Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a giderek devlet başkanları ile bir araya gelecek. Çin'in bu ülkelerle ulaşım, iletişim, haberleşme, güvenlik gibi alanlarda yeni işbirliği anlaşmaları imzalaması bekleniyor. Çin lideri Orta Asya ziyaretinin son durağında ise Bişkek'te Kırgızistan Devlet Başkanı Atambayev ile görüştükten sonra, burada düzenlenecek Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) liderler zirvesine katılacak.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.09.04 15:05 - Son Güncellenme: 2013.09.04 15:06 - HABER MERKEZİ
A