Çiğ süt üretimi gün geçtikçe düşüyor! Sebebi artan maliyetler...

Çiğ süt üretimi gün geçtikçe düşüyor! Sebebi artan maliyetler...

Bursa'da daha çok kırsal bölgelerde hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar artan maliyetlere karşın süt alım fiyatlarının düşük olması sebebiyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.

2024.11.22 16:34 - Son Güncellenme: 2024.11.22 20:27 - Bursa Bölge - FATİH MISIR
A
Çiğ süt üretimi gün geçtikçe düşüyor! Sebebi artan maliyetler...

FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN

Süt satışlarından bir türlü umduğunu bulamayan üreticiler çareyi hayvanlarını kesmekte buluyor. Bu da süt üretiminde düşüş yaşanması demek. Ortalama bir çuval yemin 600 ile 650 TL, saman balyasının 120 TL olduğu şu dönemde edindiğimiz bilgilere göre 1 litre süt üreticiden ortalama 14 'ye alınırken, marketlerde sütün ortalama litre fiyatı 35 TL ile 45 TL arasında satılıyor.

Hayvancılıkta yem maliyetleri durmuyor. Bununla baş edemeyen üreticiler çareyi kesimde buluyor. Uzun bir süredir süt inekleri bile maliyet kaynaklı kesime giderken bunun etkisi şimdi de üretimde görüldü. Son 3 yılda toplanan inek sütü miktarı Kasım 2022'de en kötü seviyesini bulmuştu. 

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde hayvancılık ile uğraşan üreticiler bir kilo sütle 2.5 kilo yem alımı yapıldığını ancak artan maliyetlerden dolayı şimdiki dönemde 1 kilo süt ile 1 kilo yemi zor aldıklarını ifade edip, bundan dolayı süt veren inekleri kesime yollamak zorunda kaldıklarını ve bununda süt üretimine ciddi anlamda zarar verdiğini söyledi. 

Ali Osman Mısır isimli üretici 17 yıldır devam ettiği hayvancılıkta yem, mazot ve saman gibi girdi maliyetlerinin artmasıyla zaman zaman hayvanlarını satmak zorunda kaldığını ve hayvan üreticilerinin çocuklarının, hayvancılığın para kazandırmaması sebebiyle özel sektörlerdeki ücretli işlere yönelmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Sütten para kazanmanın zora girdiğini söyleyen Ali Osman Mısır "Maliyetler her gün artıyor, kooperatif sütü 13 TL'ye alıyor, ama bir çuval yem 600 - 650 TL bandında, bir balya saman 120  TL mazotun her gün artan fiyatı ortada, bu yüzden bu maliyetler bizim zararımızı artırıyor, hayvanlar damızlık zamanı gelince süt üreteceğine kesime gidiyor, buda yerel hayvancılıkta süt sorunu demek, bu yüzden yetkililerin destekleri artırmasını bekliyoruz, aksi takdirde süt veren inek kalmayacak, marketlerde sütün fiyatı her geçen gün artmaya devam edecek buna bi çözüm bulunmalı'' dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.11.22 16:34 - Son Güncellenme: 2024.11.22 20:27 - FATİH MISIR
A