Çiftçiye 'sulu' yasa - ÖZEL HABER

Çiftçiye 'sulu' yasa - ÖZEL HABER

Artan sulama borçları, çiftçiyi haciz ve borç batağına sürüklüyor. Sulama birliklerini yeniden yapılandıran Sulama Birlikleri Yasası, aşırı maliyet yükü getirirken belini doğrultamayan çiftçi, maliyetlerin azaltılmasını istiyor.

2012.12.19 14:33 - Son Güncellenme: 2012.12.19 14:37 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Çiftçiye 'sulu' yasa - ÖZEL HABER

Rabia DENİZ/BURSADABUGUN.COM


Sulama birliklerinin yeniden yapılandırılmasını öngören Sulama Birlikleri Yasası, çiftçiyi aşırı maliyet yüküyle karşı karşıya bırakıyor. Yasayla küçük çiftçilerin doğrudan suya ulaşımı engelleniyor, tarımdaki su maliyeti artıyor. Tarım alanlarının da her geçen gün azalması ile 700 bin çiftçi ailesi, zor durumda kalıyor. Artan sulama borçları çiftçileri haciz ve borç batağına sürüklerken, birçok çiftçinin de tarımsal üretimden uzaklaşmasına neden oluyor.
TİCARİLEŞMENİN RESMİDİR!
Yasa ile küçük çiftçinin tasfiye edilmek istendiğini savunan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy, suyun ticarileştirildiğini belirtti. Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Uluabat Sulama Birlikleri'ne bağlı çiftçilerin belini doğrultamadığını belirten Aksoy, yalnızca Mustafakemalpaşa'da 2 bin 500'ün üzerinde sulama borçlusu olduğunu açıkladı. DSİ tarafından sulama tesislerinin yap işlet devret modeli doğrultusunda devrinin önünün açıldığını kaydeden Aksoy, "Daha derin kuyulara sayaç bağlanacak. Her bir kuyuya parsel bazında değerlendirme izni veriliyor ancak ortak açılmış kuyular var. Maliyeti 30 bin liraya mal oluyor. Sulama birliklerine etkisi ne olacak? Tarımda şirketleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte tarımsal arazilerin şirketler tarafından satın alınması veya kiralanması tohum su gibi önemli girdilerle ulaşamayan çiftçilerin işçileşmesine yol açacaktır" dedi.
1 MİLYON TL BORÇ
DSİ'den devralınan eskimeye yüz tutmuş sulama tesisi ile istenen verimi yakalayamadıklarını ve yüksek enerji maliyetiyle sürekli zarar ettiklerini belirten Uluabat Gölü Sulama Birliği Müdürü ve Ziraat Mühendisi Cüneyt Nayman da, "Şu anda çiftçinin birliğe 1 milyon TL borcu var. Çiftçi zaten yıllardır zor durumda. Her gün çiftçinin önüne yeni bir zorluk çıkarılıyor" diye konuştu. Birliğin elektrik borcunun katlanarak arttığını ifade eden Nayman, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.12.19 14:33 - Son Güncellenme: 2012.12.19 14:37 - HABER MERKEZİ
A