CHP'li Oran hükümeti uyardı

CHP'li Oran hükümeti uyardı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) genel başkan yardımcılarından Erdoğan Toprak, Kürt meselesinin çözümünde hükümete desteklerini çekebileceklerini açıklarken, Umut Oran, post modern darbenin yıldönümü olan 28 Şubat'ta bazı medya, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri mensuplarının sabaha karşı evlerinin basılıp, 'rövanş' alınacağı söylentilerinin yoğunlaştığını öne sürdü.

2013.02.21 13:04 - Son Güncellenme: 2013.02.21 13:04 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
CHP'li Oran hükümeti uyardı

CHP genel başkan yardımcıları Umut Oran ve Erdoğan Toprak, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle görüşmek üzere bölge milletvekilleriyle birlikte Adana'ya geldi. CHP Adana İl Başkanlığı'nda partililerle bir araya gelen Umut Oran ve Erdoğan Toprak, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'KÜRT MESELESİNDE ŞARTLI DESTEĞİMİZİ GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ'

Türkiye'de terörün bitmesi, Kürt sorununa çözüm sağlanması konusunda da hükümete şartlı destek verdiklerini ifade eden Toprak, gelinen noktada Başbakan Erdoğan'ın Kürt meselesini çözmek yerine kendi başkanlığının yolunu açmaya çalıştığını savundu. Toprak, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sayın Başbakan'a hep şunu söyledik, Türkiye'nin temel meseleleri varsa elimizi taşın altına koyalım. Gelin Kürt meselesini beraber çözelim. Ama o meselede de Sayın Başbakan, görüyoruz ki, Kürt meselesini çözmek yerine kendi başkanlığının yolunu açıyor. CHP olarak böyle bir oyunun içine girmeyiz. Biz iyi niyetle Türkiye'de Kürt meselesini çözmek için Başbakan'a katkı verdik, şartlı destek verdik. Ama böyle devam ederse o şartlı desteğimizi gözden geçiririz."

'BAŞKASININ MAŞASI OLMAYIN'

Erdoğan Toprak hükümeti Suriye'ye yönelik uyguladığı dış politika konusunda da eleştirdi. Suriye'de yaşanan iş savaş nedeniyle Adana'nın da içinde yer aldığı 13 ilin ekonomisinin büyük darbe aldığını vurgulayan Toprak, Adana'nın 4'üncü büyük ekonomiye sahip il iken bugün 16'ncı sıraya gerilediğine dikkat çekti. CHP olarak 'Başkasının maşası olmayın, bu Suriye bataklığına bizi çekmeyin' diye seslendikleri ancak bu çağrıları iktidarın dinlemediğini anlatan Toprak, şöyle konuştu:

"2010'da 106 bin adet TIR gümrük kapısından Suriye'ye giderken, son 8 aya baktığımızda bu rakam 5 bin 200'e düşmüş. Adı konmamış ve gelecekte 3'üncü dünya savaşını çıkartacağımız noktaya geldik. Suriye bataklığı öyle yenilir, yutulur bataklık değil. İsrail, İran, Rusya, Çin, ABD, Avrupa orada. Bunlar da yetmedi, PKK, El Kaide, Hizbullah orada. Bir çoğunu daha sıralayabiliriz. Türkiye'nin niye bu bataklığa girdiğini hala anlamış değiliz. "

'28 ŞUBAT'IN RÖVANŞI KORKU DALGASI'

Umut Oran, Ak Parti iktidarında Adana'nın ekonomik olarak gerilediğini, uygulamaya konulan teşvik modellerinde büyük darbe aldığını öne sürdü. Oran, Adana'nın bu mağduriyetinin sektörel bazda teşvikler sağlanarak giderilebileceğini savundu. Hükümeti yargı alanında eleştiren Umut Oran, gelinen noktada Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin 28 Şubat soruşturması olduğunu belirtti.

Umut Oran, "Öyle bir korku dalgası yaratılıyor ki, efendim 28 Şubat'ta rövanş alınacak. İşte medyanın bazı mensupları, iş dünyasının bazı mensupları, sivil toplum örgütlerinin bazı mensupları sabaha karşı evlerinden alınacak. Bakın buradan hükümeti uyarıyorum, yargının dikkatini çekiyorum. Böyle bir şeyin olmaması gerekiyor. Adaletin sağlıklı, adil, eşit bir şekilde herkes için çalışması gerekiyor. Yani adaletin bugün bir yerlerden talimat almaması gerekiyor. Varsa sorun adalet mercileri, gerekli makamlar çağırırlar, davet ederler, soruştururlar, kovuştururlar. Ama masumiyet karinesi varken, insanların suçları sabit olmadan, katil, terörist, suçlu gibi davranmaya kimsenin hakkı yok. İktidarın da bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Yargının da bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Buradan bir kez daha Adalet Bakanı'na sesleniyorum; hükümeti uyarıyorum. Bakın 28 Şubat'ta bir rövanş mantalitesiyle, duygularıyla hareket etmeyin" dedi.

Umut Oran, Yargıtay Başkanı Hüseyin Karakullukçu ve Danıştay Başkanı Ali Alkan'ın 'Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi AB Eşleştirme Projesi'nin açılış toplantısındaki yorumlarına da dikkat çekti.
 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.02.21 13:04 - Son Güncellenme: 2013.02.21 13:04 - HABER MERKEZİ
A